Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan ook online bieden bij openbare verkoop

Federatie van Belgische Notarissen start in mei eindelijk met online openbare verkoop

-

De Belgische notarissen hopen vanaf de maand mei naast openbare verkopen in cafés of achterzaal­tjes, ook via het internet online openbare verkopen mogelijk te maken. Vrijwillig­e openbare verkopen zijn al een tijdje op de terugweg, tot spijt van de horeca.

Gele aanplakbri­even met de mededeling dat een huis of een weiland vrijwillig openbaar zal worden verkocht in een dorpscafé: iedereen kent ze; velen hebben zo’n sessie zelfs al eens meegemaakt.

Maar daar komt binnenkort misschien veranderin­g in, al is het fenomeen sowieso al een aantal ja- ren aan het tanen.

“Wij zijn de laatste hand aan het leggen aan de mogelijkhe­id om via het internet verkopen te organisere­n. Dat is vooral een juridisch-technische zaak”, vertelt notaris Erik Van Tricht uit Merksem, voorzitter van de notarissen­federatie in de provincie Antwerpen.

“Wij plannen de eerste verkopen online begin mei. Het werd al geprobeerd, maar dat werd door de rechter teruggeflo­ten. Die oordeelde dat zo’n online bod niet bindend was. Dat hebben we eerst in orde moeten krijgen want voor een openbare verkoop heb je een bindend bod nodig. Let wel: die online verkoop zal de traditione­le roepdagen in een café niet vervangen. Het is een bijkomende mogelijkhe­id. Maar de verkoper zal wel vooraf het een of het ander moeten kiezen.”

“Oudere mensen zien dit misschien niet zitten, maar jongere mensen hebben vaak geen tijd om een dag vrij te nemen. Dan is online een uitweg. De bieders zullen niet weten wie de gegadigden zijn, de notaris natuurlijk wel. Dat uitwerken is niet evident.”

Volgens notaris Van Tricht zijn tradities rond openbare verkopen zeer streekgebo­nden. Zo zijn de openbare verkopen in het Antwerpse sterk achteruitg­aan na de hervorming van 2010, terwijl ze zich in de Kempen eerder handhaven. Dat bevestigen ons ook enwel

kele notarissen én caféhouder­s in het Antwerpse.

Erik Van Tricht Voorzitter Federatie Notarissen Antwerpen

‘‘De online verkoop zal de traditione­le roepdagen in een café niet vervangen.’’

Belangrijk­e niche

Bij Horeca Vlaanderen bevestigt Gerrit Budts dat de openbare verkopen voor een aantal horecazake­n een belangrijk­e niche zijn inzake omzet én naambekend­heid. “Maar het stond in de sterren geschreven dat online eraan kwam. Ik geloof niet dat die speciale gezellige spannende sfeer - waarbij de notaris vaak eerst een rondje geeft - snel zal verdwijnen. Een huis kopen doe je per slot van rekening niet elke dag.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een notaris leidt een openbare verkoop in een café. Bij een koffie of een pint nemen kopers beslissing­en voor het leven. Weldra doen ze dit aan hun pc.
FOTO RR Een notaris leidt een openbare verkoop in een café. Bij een koffie of een pint nemen kopers beslissing­en voor het leven. Weldra doen ze dit aan hun pc.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium