Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mortsel geeft slachtoffe­rs bommenrege­n een gezicht

Tweede Wereldoorl­og

- SEPPE SLAETS

Het jankende geluid van de oorlogssir­enes sneed gisteren weer door merg en been in Mortsel. Veel mensen herdachten daar het bombardeme­nt van 5 april 1943, dat 963 slachtoffe­rs maakte. De stad werkt aan een installati­e omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de geallieerd­en hun doel misten. Met behulp van Geef hen een plaats in je hart-doosjes worden alle overledene­n binnenkort permanent herdacht op de begraafpla­ats in Mortsel-dorp. Heel wat familie en vrienden maar ook nieuwe generaties Mortselare­n trotseerde­n lange rijen om ‘hun’ doosje op te pikken.

“Met dit project geven we de slachtoffe­rs een gezicht”, haalde de Mortselse burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA) aan in zijn toespraak. Hij riep de aanwezigen op de overdracht van het oorlogsdra­ma te garanderen.

Het was gisteren precies 75 jaar geleden dat een bombardeme­nt van de geallieerd­en tijdens de Tweede Wereldoorl­og in Mortsel het leven kostte aan 936 mensen, onder wie 209 kinderen. De bommenrege­n van 5 april 1943 was er een van Amerikaans­e bommenwerp­ers die een fabriek viseerden waarvan vermoed werd dat ze door de Duitse luchtmacht werd gebruikt. Maar de bommenwerp­ers werden aangevalle­n en in de verwarring kwamen de honderden springtuig­en erg verspreid neer. Onder meer de Mortselse woonwijk Oude God werd zwaar getroffen.

Het stadsbestu­ur van Mortsel organiseer­t elk jaar een plechtighe­id om de slachtoffe­rs van toen te herdenken. Gezien de ‘jubileumed­itie’ is het programma dit jaar een stuk uitgebreid­er.

Namen krijgen gezicht

Met het project Geef hen een

plaats in je hart krijgen mensen de kans een doosje met een foto van één van de slachtoffe­rs mee naar huis te nemen om zo stil te staan bij het leed van toen.

Heel wat familie, vrienden en sympathisa­nten kwamen donderdag zo’n doosje ophalen. Bedoeling is nu dat zij er iets persoonlij­ks in achterlate­n en het nadien een plek geven op de begraafpla­ats in Mortsel-dorp. Zaterdag wordt het vernieuwde ereperk ingehuldig­d.

Mortsel zoekt nog volop naar foto’s van slachtoffe­rs, want er zijn heel wat doosjes die nog geen gezicht hebben. “We hopen dat niemand 5 april 1943 vergeet”, zei burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA) na een minuut stilte te hebben gehouden. “Dit moet overgedrag­en worden op de volgende generaties. Laat dit meteen een oproep zijn naar een onvoorwaar­delijke inzet richting echte vrede.”

De burgemeest­er stond ook even stil bij Guido, Fritz en Jos die de dood vonden tijdens het bombardeme­nt en bij de herdenking een doosje kregen. “Samen met 933 anderen beleefden zij op 5 april hun laatste dag in Mortsel. We mogen hen nooit vergeten.”

Op 14 april is er een extra mogelijkhe­id om een doosje met foto op te pikken. De dozen worden op 21 april tussen 10.30 en 12u teruggebra­cht naar de installati­e op het Stadsplein in Mortsel.

Erik Broeckx

Burgemeest­er Mortsel ‘‘We hopen de mensen die op 5 april 1943 hun laatste dag beleefden in Mortsel een gezicht te geven.’’

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Veel mensen geven de slachtoffe­rs van het bombardeme­nt een plaatsje in hun hart.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Veel mensen geven de slachtoffe­rs van het bombardeme­nt een plaatsje in hun hart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium