Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belerend vingertje lost drugsprobl­eem niet op

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Nederland is mee verantwoor­delijk voor de grote ladingen cocaïne, die de jongste jaren via de haven van Antwerpen worden binnengesm­okkeld. Dat zei de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) woensdag in het Nederlands­e actualitei­tenprogram­ma Nieuwsuur op NPO2.

Volgens Bart De Wever is het Nederlands­e gedoogbele­id ten opzichte van softdrugs een belangrijk­e oorzaak waarom Antwerpen nu overspoeld wordt met containers vol van het witte spul. Het is een redenering die slaat als kut op Dirkje, zoals de Nederlande­rs dat kleurrijk zeggen. Over het gedoogbele­id van de Nederlande­rs voor softdrugs valt heel wat te zeggen. Niet in het minst dat het geen onverdeeld succes is. Maar dat het tolereren van een officieuze coffeeshop de reden is dat Antwerpen nu het Europese verdeelpun­t voor cocaïne is, snijdt geen hout.

Als de oorzaak al in Nederland ligt, is dat omdat de overheid daar flink heeft geïnvestee­rd in steeds strengere drugscontr­oles in de Rotterdams­e haven. Een plek die tot voor enkele jaren de twijfelach­tige eer had om het centrum van de grote cocaïnehan­del te zijn.

De gevolgen daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Belangrijk­e drugskarte­ls hebben hun werkterrei­n verlegd naar de haven van Antwerpen, waar de kans dat grote transporte­n cocaïne worden onderschep­t kleiner is dan in Rotterdam. Je kunt het de Nederlande­rs moeilijk kwalijk nemen dat ze hun havens beter beveiligen. Laat dat nu precies zijn wat de overheid in Antwerpen ook meer en beter moet en wil doen.

Met het Stroomplan, dat in meer mensen en middelen uittrekt om drugstrans­porten aan te pakken, hebben de Belgische overheid én Bart De Wever al een flinke stap in de goede richting gezet. Het is nu zaak om dat Stroomplan zo snel mogelijk op het terrein in te voeren. Het liefst in samenwerki­ng met Nederland en met andere landen. Want dat is de enige manier om de toevloed aan drugs op de Europese markt enigszins te beperken.

De war on drugs, die Bart De Wever bij zijn aanstellin­g als burgemeest­er aankondigd­e, heeft voorlopig nog niet veel succes opgeleverd. Dat hoeft niet te verbazen, want de import van drugs aanpakken is een werk van lange adem. Het is een opdracht die nodig is, wat de oppositie ook mag beweren. Maar een belerend vingertje richting buitenland hoort daar niet bij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium