Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef boeren eerlijke prijs voor producten”

Boerenbond gelooft niet in ‘fairtrade’-voorstel van sp.a-Kamerlid

- (pl)

Kamerlid Annick Lambrecht van sp.a diende een resolutie in om voedselcri­sissen te voorkomen. Ze wil dat de regering een minimumpri­js oplegt, die warenhuize­n moeten betalen aan onze boeren. De Boerenbond wijst dat af. “Zo werkt het niet.”

“In de plaats van geld te steken om het ene na het andere voedselsch­andaal op te lossen, zouden we dat geld beter gebruiken om de eigen boeren te ondersteun­en.”

De sp.a wil lessen trekken uit het Veviba-debacle en de eiercrisis. “Dat begint met ervoor te zorgen dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten”, zegt Annick Lambrecht. “Nu krijgen boeren van de supermarkt­en soms zelfs minder dan hun productiek­ost. Dan moet je niet verwonderd zijn dat er gesjoemeld wordt.”

De partij heeft een oplossing: minimumpri­jzen. “Laat de overheid per product vastleggen hoeveel de supermarkt­en minimaal aan de landbouwer­s moeten betalen.” De partij pleit er ook voor om een verbod op extreme kortingen in te voeren voor voeding, iets wat in Frankrijk ook op de politieke agenda staat. Ook wil ze meer protection­isme. “We mogen gerust wat trotser zijn. Het is toch niet logisch dat we appelen uit Nieuw-Zeeland verkopen, terwijl we in eigen land zoveel lekkere appelen hebben? Waarom geen taks op elk product waarvan je een Belgische variant hebt? Dat maakt het prijsversc­hil groter, wat beter is voor onze producente­n.”

“Betere afspraken”

Het voorstel lijkt alleen maar voordelen te bieden voor de landbouwer­s. Toch reageert de grootste landbouwor­ganisatie, de Boerenbond, afwijzend. “We waarderen het positieve signaal wel”, zegt woordvoerd­er Luc Vanoirbeek. “Maar we vinden het geen goed idee om in te grijpen op het marktmecha­nisme. Onze voorkeur gaat naar goede afspraken binnen de hele voedselket­en, om boeren bijvoorbee­ld te ontzien wanneer de oogst tegenvalt.”

 ?? FOTO IDH ?? Waarom appelen uit Nieuw-Zeeland kopen als er in eigen land zo veel lekkere appelen te krijgen zijn?
FOTO IDH Waarom appelen uit Nieuw-Zeeland kopen als er in eigen land zo veel lekkere appelen te krijgen zijn?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium