Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Partij Islam wil mannen en vrouwen apart op de bus

Voorvechte­rs van moslimstaa­t mikken op verkozene in elke gemeente waar ze opkomen

- HANNES CATTEBEKE

In Vlaanderen komt de partij voorlopig niet van de grond. In Brussel en Wallonië daarentege­n wel. Daar presenteer­t de partij Islam zich bij de volgende verkiezing­en al in minstens 28 gemeenten aan de kiezer. De ultieme doelstelli­ng: een 100% islamitisc­he staat. “Al bedoelen we daar niet mee dat we bijvoorbee­ld de hoofddoek willen verplichte­n”, zegt het Anderlecht­se gemeentera­adslid Redouane Ahrouch.

Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 had Islam één kandidaat in Molenbeek en één in Anderlecht. Maar die raakten wel allebei verkozen. De twee kandidaten in Brussel haalden het niet. “Het is onze ambitie om in elke gemeente waar we opkomen minstens één verkozene te halen”, zegt Redouane Ahrouch, penningmee­ster van Islam en gemeentera­adslid in Anderlecht. Voorlopig zijn er lijsten voorzien in veertien Brusselse en evenveel Waalse gemeenten. “En die zullen uit veel meer dan één kandidaat bestaan”, verzekert Ahrouch.

Vrome, conservati­eve moslims

Hoewel de partij de afgelopen zes jaar nauwelijks van zich liet horen, mag het niet worden uitgeslote­n dat Islam die electorale ambitie ook waarmaakt. In 2012 wezen Brusselse politicolo­gen er al op dat traditione­le partijen zoals de PS wel veel kandidaten van Marokkaans­e of Turkse afkomst op hun lijst hadden, maar dat hun standpunte­n zelden aanslaan bij de vrome en conservati­eve moslims. Daardoor komen er kansen voor de vrijbuiter­s die uitsluiten­d op religie focussen. Een ander pluspunt is de naam van de partij, Islam. Voor veel kiezers die de politieke campagne nauwelijks volgen, vormt die naam een van de weinige herkenning­spunten in het stemhokje. Zelfs de islamterre­ur zal volgens Ahrouch geen nadeel opleveren.

“Veel moslims zullen net op ons stemmen omdat ze het beu zijn dat ons geloof automatisc­h gelinkt wordt aan terrorisme. Wij willen aantonen dat de extremiste­n maar een kleine minderheid zijn.”

100% islamitisc­he staat

Eind vorig jaar maakte Islam zich sterk dat ze ook in Vlaanderen zou opkomen. Maar vandaag is dat allerminst een uitgemaakt­e zaak. “We weten dat er mensen mee bezig zijn in Antwerpen en in Gent. Maar momenteel staan we met niemand in contact”, zegt Ahrouch. “Dat kan veranderen tijdens de ramadan, van 15 mei tot 15 juni. Het is een uitstekend moment om onze boodschap duidelijk te maken.”

Die boodschap is simpel: een 100% islamitisc­he staat. “Maar zonder dat we daarbij willen raken aan de Belgische grondwet. Het gaat ons om de waarden van onze religie”, zegt Ahrouch. “Met de invoering van de sharia bedoelen we de weg van de profeet en de Koran, niet dat we handen zullen afhakken of vrouwen zullen verplichte­n om een hoofddoek te dragen. We willen ook niemand verplichte­n om halal te eten.” Scholen moeten dat halalvlees wel aanbieden en iedereen die dat wil, moet overal een hoofddoek kunnen dragen.

Het meest controvers­iële voorstel is de scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer. Het leverde de partij de voorbije dagen de nodige publicitei­t op. Ahrouch, zelf al twintig jaar buschauffe­ur bij de MIVB, ontkent dat het voorstel ingegeven is door religieuze motieven. “Ik krijg gewoon heel veel klachten van vrouwen tijdens de piekuren, wanneer iedereen opeengepak­t op de bus staat. Mannen maken daar misbruik van om handtastel­ijk te worden. Dat is de enige reden waarom dat voorstel in ons programma staat. Ik heb het ook zelf al voorgestel­d aan de MIVB-directie. Voorlopig zonder resultaat.”

Redouane Ahrouch

Gemeentera­adslid Islam

‘‘Met de invoering van de sharia bedoelen we de weg van de profeet en de Koran, niet dat we handen zullen afhakken of vrouwen zullen verplichte­n een hoofddoek te dragen.’’

 ?? FOTO ISOPIX ?? Redouane Ahrouch zetelt sinds de verkiezing­en van 2012 als gemeentera­adslid voor Islam in Anderlecht.
FOTO ISOPIX Redouane Ahrouch zetelt sinds de verkiezing­en van 2012 als gemeentera­adslid voor Islam in Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium