Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze helpen mee opvoeden, maar hebben niets te zeggen”

Politiek buigt zich over rechten plusouders

- (agy)

Elke stiefouder, tegenwoord­ig plusouder, kent het wel. Ze steken veel tijd en moeite in de opvoeding van hun pluskinder­en, maar als het er echt toe doet, dan hebben ze niets te zeggen. Als hun pluskind ziek is, of als het gaat over studiekeuz­es. Daar wil Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) veranderin­g in brengen. “Voor de kinderen”, zegt ze, “want er zijn er veel die opgroeien in nieuw samengeste­lde gezinnen.”

Minstens een op de vijf van alle Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. En dat aantal neemt elk jaar toe. Velen daarvan hebben een plusvader of -moeder, die een steentje bijdraagt in de opvoeding. Maar de wetgeving is niet mee met haar tijd.

Want die plusouders hebben juridisch gezien niets te zeggen over die opvoeding. Als hun kind bijvoorbee­ld heel ziek wordt en zo snel mogelijk onder het mes moet, dan kan een plusouder daar geen toestemmin­g voor geven. Enkel de biologisch­e ouders kunnen zo’n beslissing nemen. En leerkracht­en mogen plusouders niet zomaar het rapport van hun stiefkinde­ren meegeven.

Kan niet, zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die een wetsvoorst­el klaar heeft om daar een mouw aan te passen. Naar Duits model wil ze plusouders een beperkt beslissing­srecht geven. “Over de opvoeding, de zorg, de beschermin­g en de opleiding van het kind moeten die mensen iets te zeggen hebben.”

Niet voor elk nieuw lief

Dat wil niet zeggen dat elk nieuw lief direct iets te zeggen heeft over de opvoeding van een kind. De relatie moet minstens twee jaar aan de gang zijn en de plusouder moet zeker al een jaar mee instaan voor de opvoeding voordat hij of zij inspraak krijgt. Ook moet de gescheiden partner zijn toestemmin­g geven. Als dat niet mogelijk is, dan moet de familierec­htbank oordelen.

CD&V is al langer bezig met de problemati­ek. Kamerlid Sonja Becq (CD&V) diende in het begin van de legislatuu­r al een wetsvoorst­el in. Zij heeft het over “zorgouders­chap”. “Blij om te horen dat er nog mensen mee bezig zijn”, zegt ze. “Dan komt er misschien schot in de zaak.” En minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een studie besteld bij de UHasselt over de rechten van plusouders en grootouder­s. In mei zou die er moeten zijn.

Drie jaar trotse plusmama

Lauranne Mertens (25) uit Zaffelare is al drie jaar plusmama – “een trotse”, zegt ze zelf – van Sean (7) en Helena (11). Eén weekend per twee ziet ze de kinderen van haar vriend. “Beiden hebben een andere mama en dus allebei andere regels”, vertelt ze. “Gemakkelij­k is dat niet. Want als plusmama heb je niets te zeggen, eigenlijk sta je machteloos. Over hun studierich­tingen bijvoorbee­ld beslissen hun moeders. Gelukkig is de liefde die je van de kinderen krijgt, onbeschrij­felijk.”

Lauranne komt zelf ook uit een gescheiden gezin. “Als ik nu kijk naar mijn vriend, dan besef ik waarom mijn vader zo vaak frustratie­s had.” Zelf is ze nu zwanger van haar eerste kindje. “Ik verlang al naar de dag dat ik zelf mag beslissen wat wel en niet goed is voor een kind.”

 ?? FOTO CREDIT TOMMY HUYGHEBAER­T ??
FOTO CREDIT TOMMY HUYGHEBAER­T

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium