Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Batterij van elektrisch­e auto zorgt voor uw verlichtin­g in huis

Kempens technologi­ebedrijf ontwikkelt vernieuwen­de stroomvoor­ziening

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Het bedrijf BePowered uit Turnhout heeft een manier gevonden om stroom uit elektrisch­e auto’s thuis te gebruiken. Via de Vehicle2ho­me-toepassing kunnen mensen met een elektrisch­e wagen op het werk de batterij opladen via zonnepanel­en. De resterende stroom van de batterij kan ’s

avonds in de eigen woning worden gebruikt.

Bart Eestermans

Zaakvoerde­r BePowered

Elektrisch­e auto’s zijn nog altijd in opmars, bepaalde modellen worden dan ook steeds goedkoper. Het Turnhoutse technologi­ebedrijfje BePowered van ingenieur Bart Eestermans (41) uit Geel ontwikkelt met Vehicle2ho­me een manier om overtollig­e stroom uit de batterijen van die elektrisch­e auto’s te hergebruik­en in de woningen.

“We zetten met BePowered onder meer in op het slim laden en ontladen van elektrisch­e voertuigen. Zonne-energie staat daarbij centraal. De overschott­en van zonne-energie willen we lokaal houden en ook weer afgeven”, vertelt Bart Eestermans. “We beschikken tegenwoord­ig over meer wind- en zonne-energie, maar dat zijn energiebro­nnen met een schommelen­d karakter. Soms is het er en soms is het er niet. Dan heb je een buffer nodig in de vorm van batterijen.”

Bedrijfswa­gens BePowered concentree­rt zich met Vehicle2ho­me in eerste instantie op bedrijfswa­gens, ook omdat de firma een tendens

merkt van bedrijven die hun vloot aan het vergroenen zijn.

“De meeste mensen wonen niet verder dan vijftig kilometer van hun werk af. Je hebt ongeveer een vierde van je batterij nodig voor een enkele rit naar het werk. Op het werk zelf kan je de batterij weer opladen. Als je ’s avonds naar huis rijdt, ben je weer een vierde kwijt. Dan heb je nog zeker een halve accu over, waarvan je een kwart kan gebruiken voor je elektricit­eitsvoorzi­ening in huis en een kwart voor onvoorzien­e verplaatsi­ngen”, legt Bart Eestermans uit. “In een huis heb je ongeveer 10 kilowattuu­r (kWh) per dag nodig. Met een warmtepomp is dat meer, maar dan kunnen we nog steeds de pieken opvangen. In de plaats van een standaard laadunit die meestal in een woning wordt geplaatst, komt er een unit die ook ontladen toelaat.”

Wettelijk kader

Maar mag je zomaar stroom afkomstig van je baas thuis hergebruik­en? Volgens de zaakvoerde­r is het wetgevend kader daarvoor volop in ontwikkeli­ng. “Eigenlijk kan je het systeem vergelijke­n met een tankkaart. De mensen met een bedrijfswa­gen krijgen meestal ook een tankkaart waarvoor de werkgever betaalt. Ook voor de zonnepanel­en betaalt de werkgever”, schetst Bart Eestermans.

Slimme laadpalen

Het is de ambitie van BePowered om in september een eerste prototype operatione­el te krijgen. “Bij de werkgever moeten we een slimme laadpaal installere­n en bij de particulie­r moeten we ook een slimme voorzienin­g plaatsen om de batterij te ontladen”, legt de ontwikkela­ar uit. “Het systeem is al uitgetest maar de software moeten we nog maken. De verdere ontwikkeli­ng van het systeem gebeurt in samenwerki­ng met een Nederlands­e partner.” BePowered ontvangt financiële ondersteun­ing vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland, een Europees programma dat grensovers­chrijdende projecten voor slimme en groene groei subsidieer­t.

Het bedrijf heeft al meegewerkt aan een project in Nederland. Daar werd in 35 woningen stroom van zonnepanel­en opgeslagen in aparte batterijen, die pas werd vrijgegeve­n op het meest geschikte moment voor de wijk.

“We hebben ook een systeem geschreven om een dieselgene­rator samen te laten werken met zonnepanel­en en batterijen, zodat die generator nog maar minimaal moet werken. Onze klant heeft dat project gelanceerd op de Indiase markt”, zegt Bart Eestermans nog.

‘‘Vergelijk het met een tankkaart, waarvoor je werkgever betaalt.’’

 ??  ?? Bart Eestermans van het bedrijf BePowered uit Turnhout wil stroom van elektrisch­e auto's thuis gebruiken.
Bart Eestermans van het bedrijf BePowered uit Turnhout wil stroom van elektrisch­e auto's thuis gebruiken.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium