Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste bakfietsfe­stival komt naar het Eilandje

Transportm­iddel wordt steeds populairde­r bij koerierdie­nsten

- JAN AUMAN

“De cirkel is rond”, zegt Michel Obourdin, organisato­r van het eerste Vlaamse bakfietsfe­stival dat op 6 en 7 mei op het Antwerpse Eilandje plaatsvind­t. “De bakfiets was oorspronke­lijk het transportm­iddel voor bakkers en groenteboe­ren, tien jaar geleden werd het populair om kinderen mee te vervoeren en nu wordt het dankzij elektrisch­e cargobikes herontdekt door koerierdie­nsten en andere bedrijfsse­ctoren om goederen snel ter plaatse te krijgen.”

Een visionair. Zo wordt Michel Obourdin genoemd door collegafie­tshandelaa­rs. Vijftien jaar geleden, toen er alleen in Amsterdam bakfietsen reden, startte de verhuiscoö­rdinator zijn eigen zaak De Bak-Fiets-Kar-specialist in Schoten. “Aanvankeli­jk hadden mijn echtgenote Ellen en ik zelfs geen winkelruim­te, maar deden we dienst als informatie­centrum”, vertelt Michel. “We waren in de ban geraakt van de bakfiets tijdens onze zoektocht naar een efficiënte oplossing om dochter Marie, die kampt met een lichamelij­ke beperking, te vervoeren. We kwamen uit bij de fietskar, die achter de fiets hangt, maar al snel maakten we kennis met de bakfiets, die zijn laadbak of passagiers­gedeelte vooraan heeft.”

Vandaag behoren Michel en Ellen tot de meest bekende invoerders en onderhouds­ateliers voor bakfietsen en fietskarre­n in Antwerpen. Inspelend op de toenemende vraag en nieuwe toepassing­svormen, besloot Obourdin samen met collega-fietshande­laar Marc Groven van iBike in Antwerpen het eerste Bakfiets- en Cargobike Festival te organisere­n. Dat vindt plaats op 6 en 7 mei in CadX op het Eilandje.

“Natuurlijk blijft de bakfiets populair om kleine kinderen mee naar school te voeren en dat al

lang niet meer alleen in de Zurenborgw­ijk”, zegt Marc Groven. “Meer en meer gezinnen kiezen bewust voor een bakfiets als alternatie­f voor een tweede wagen.”

Zonder files pakjes leveren

Ook het bedrijfsle­ven springt mee op de fietskar en bakfiets. “De triporteur van weleer maakt in een hedendaags­e variant zijn comeback”, stelt Obourdin tevreden vast. “Koerierbed­rijven investeren in bakfietsen om zonder files pakjes te leveren. Bakfietsen passen dan ook perfect in de stad. De tijd dat bedrijven een bakfiets alleen gebruikten om hun groene imago op te poetsen, is voorbij. Het is zeker in de stad een doeltreffe­nd transportm­iddel.”

Koeriergig­ant DHL Express lanceerde onlangs een nieuw concept van bakfiets: de cubicycle. Obourdin doet het onderhoud van de roodgele vloot. “De cubicycle is een fiets op vier wielen met een afneembare container van 1 kubieke meter met daarin ongeveer 125 kilo aan zendingen. De cubicycles zorgen niet alleen voor een pak minder CO2-uitstoot, maar ook voor een verdubbeli­ng van het aantal stops per uur”, vertelt Obourdin.

Tot 45 kilometer per uur

De bakfiets is al lang geen harde bak op wielen meer. “Op het vlak van design, comfort en aandrijvin­g is er veel veranderd”, trapt Obourdin een zwarte Butchers and Bicycle van Deense makelij naar buiten. “Deze heeft zelfs een bijzondere vering waardoor je er net als een motorrijde­r mee gaat hangen in de bochten. Deurtjes vergemakke­lijken het in- en uitstappen.”

“Naast de steeds betere vering is er ook een trend naar dikkere banden met meer comfort tijdens de rit tot gevolg. Die dikke banden zijn geen bezwaar meer voor de trapper, omdat bijna alle verkochte bakfietsen vandaag elektrisch zijn. Ik ken mensen die er 30 kilometer per dag mee trappen van en naar het werk. Je hebt zelfs supersnell­e modellen waarmee je 45 kilometer per uur kan halen. De prijzen van een degelijke elektrisch­e bakfiets schommelen van 3.500 tot 7.000 euro”, zegt Obourdin nog.

 ?? FOTO JAA ?? Michel Obourdin op een cubicycle, dochter Lauren op een super verende Deense bakfiets en Marc Groven van iBike, die promotie maakt voor het eerste bakfietsfe­stival op 6 en 7 mei op het Eilandje.
FOTO JAA Michel Obourdin op een cubicycle, dochter Lauren op een super verende Deense bakfiets en Marc Groven van iBike, die promotie maakt voor het eerste bakfietsfe­stival op 6 en 7 mei op het Eilandje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium