Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als organisato­r van de trektocht bracht hij hen onnodig in gevaar”

Peter Van Geit (46) vlucht voor politie die hem verantwoor­delijk acht voor dood 22 wandelaars bij bosbranden

- MARC KLIFMAN

Peter Van Geit (46) leeft al bijna een maand ondergedok­en in India. Hij leidt daar een organisati­e die trektochte­n organiseer­t en tijdens een van die tochten vielen er 22 doden tijdens bosbranden in de heuvels van Kurangani. De lokale autoriteit­en beschuldig­en hem ervan de wandelaars onnodig in gevaar te hebben gebracht. De man zelf ontkent.

Peter Van Geit groeide op in Lokeren, maar woont al twintig jaar in Madras in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Hij kwam er terecht als software-ingenieur voor een Vlaams bedrijf om jonge Indiërs op te leiden en is nooit meer vertrokken.

Gepassione­erd door sport en natuur ontdekte hij India per fiets. In twee jaar tijd legde hij liefst 40.000 kilometer af. Tien jaar geleden richtte hij de Chennai Trekking Club op, een vzw die sportactiv­iteiten en trektochte­n organiseer­t. De vereniging telt 40.000 leden en werkt met vrijwillig­ers.

Onze landgenoot wordt sindsdien op handen gedragen in India. Zeker toen hij na zware overstromi­ngen drie jaar geleden zijn eigen leven riskeerde om Indiërs te helpen.

Kantelmome­nt

Maar sinds enkele weken staat Peter Van Geit zelf in het oog van de storm. Zo erg zelfs dat hij geen andere keuze zag dan onder te duiken. Slechts enkele vertrouwel­ingen weten waar hij zich schuilhoud­t.

Van Geit wordt verantwoor­delijk geacht voor de dood van 22 wandelaars op 11 maart bij zware bosbranden in de heuvels van Kurangani. Een groep trekkers van de club was toen aan een meerdaagse tocht begonnen die langs theeplanta­ges leidde, toen de wandelaars verrast werden door de bosbranden. “Bij dit drama zijn meer dan twintig trekkers om het leven gekomen”, vertelt een vrijwillig­ster van de vereniging. “De route die ze aflegden, was een populaire trektocht. Er waren ervaren trekkers bij die alle veiligheid­sprocedure­s hebben gevolgd. Zij hebben geprobeerd zo veel mogelijk mensen te redden. Maar helaas. Ze werden slachtoffe­r van een natuurramp.”

Peter Van Geit was zelf niet aanwezig op de tocht. Hij was elders gaan wandelen en had niets met de wandeling in Kurangani te maken. Maar als stichter van de vereniging beschouwen de lokale autoriteit­en hem wel verantwoor­delijk voor de dood van de vele wandelaars. Ze vinden dat hij al die mensen onnodig in gevaar heeft gebracht.

“Regelrecht­e onzin”, reageert een Vlaamse vriendin van Peter Van Geit, die in dezelfde streek woont.

“De vier verantwoor­delijken die de tocht organiseer­den, zijn zelf om het leven gekomen. Wat hier werkelijk speelt, is dat de lokale overheid zélf schuld heeft. NASA had ’s ochtends al gewaarschu­wd voor brandhaard­en, maar het heeft tot 16.30u geduurd vooraleer de autoriteit­en maatregele­n hebben getroffen. Ze proberen nu de schuld in de schoenen van Peter te schuiven omdat hij een buitenland­er is.”

“Niet op de hoogte” Volgens de Chennai Trekking Club was de vereniging niet op de

hoogte van brandhaard­en. Toen de wandelaars op de terugweg waren, zagen ze wel boeren die hun gras verbranden. In combinatie met hevige wind kan dat volgens hen het vuur aangewakke­rd hebben.

Buitenland­se Zaken kan weinig doen. “Wij kunnen ons niet uitspreken over de beslissing van de Indiase autoriteit­en”, zegt Matthieu Branders. “We blijven proberen om contact te leggen, maar weten ook niet waar hij is.”

Peter Van Geit heeft een advocaat op de zaak gezet. Die vroeg deze week om een voorwaarde­lijke borgsom op te leggen.

 ?? FOTO RR ?? Hoewel NASA op 11 maart ’s morgens al waarschuwd­e voor brandhaard­en, ondernamen Indiase autoriteit­en pas in de late namiddag iets.
FOTO RR Hoewel NASA op 11 maart ’s morgens al waarschuwd­e voor brandhaard­en, ondernamen Indiase autoriteit­en pas in de late namiddag iets.
 ?? FOTO RR ?? Een van de slachtoffe­rs wordt weggebrach­t.
FOTO RR Een van de slachtoffe­rs wordt weggebrach­t.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Peter Van Geit.
FOTO RR Peter Van Geit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium