Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cijfers over drugsvangs­ten zeggen meer over politie dan over echte trafiek”

Criminoloo­g Cyrille Fijnaut vindt uitspraken Bart De Wever over cocaïnesmo­kkel “kort door de bocht”

-

Met enkele opvallende uitspraken over de cocaïnesmo­kkel heeft Bart De Wever (N-VA) stof doen opwaaien in Nederland. Door het gedoogbele­id bij onze noorderbur­en verschuift de cocaïnehan­del naar Antwerpen, vindt de burgemeest­er.

“De problemen door cocaïnehan­del hebben zich de laatste jaren verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen. Daardoor heeft Nederland een erfschuld ten opzichte van de rest van Europa”, zei Antwerps burgemeest­er De Wever in het Nederlands­e televisiep­rogramma Nieuwsuur. En ook: “Door het Nederlands­e gedoogbele­id is de georganise­erde misdaad in Nederland heel diep ingenestel­d geraakt. En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen.”

De Nederlands­e minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhau­s (CDA) vindt de kritiek onterecht. “Ik denk dat De Wever een aantal dingen met elkaar verbindt die niet bij elkaar horen”, zei Grapperhau­s in Nieuwsuur.

“Het gaat over doorvoer naar het buitenland. De drugs komen er dus niet door ons gedoogsyst­eem, dat zich alleen richt op wiet, niet op harddrugs.”

Ook de Nederlands­e professor criminolog­ie Cyrille Fijnaut (KU Leuven en Universite­it Tilburg) zegt dat het gedoogbele­id nooit van toepassing geweest is op cocaïne. “Ik vind het goed dat meneer De Wever de problemen openlijk agendeert, maar naar het gedoogbele­id wijzen is een beetje kort door de bocht”, zegt Fijnaut.

Verschuivi­ng onderzoeke­n

“Het lijdt echter geen twijfel dat men, zeker in het zuiden van Nederland, pas de laatste zes à zeven jaar is begonnen met stelselmat­ig en diepgaand recherchew­erk naar de organisati­es achter cannabispl­antages en synthetisc­he drugslabo’s. Maar om nu te zeggen dat dit voor een verschuivi­ng naar België heeft gezorgd? Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.”

Twee jaar geleden begon Fijnaut samen met de inmiddels overleden criminoloo­g

Brice De Ruyver (UGent) wel een onderzoek naar de verschuivi­ngen van de drugsmarkt na het inzetten van taskforces in Nederland. “Dat onderzoek loopt nog”, aldus Fijnaut.

“Minder drugs of mankracht?”

Ook de verschille­n in drugsvangs­ten tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen vragen volgens Fijnaut om enige nuance.

“In dossiers die ik bestudeerd heb zie je goed dat de criminele organisati­es thuis zijn in beide havens. Zij houden geen rekening met landsgrenz­en. Ze mobilisere­n hun mensen in functie van de trafieken en de scheepslij­nen. Of dat nu in Rotterdam of in Antwerpen is, maakt voor hen niet uit.”

Fijnaut vindt dat de vergelijki­ngen tussen de beide havens, en bij uitbreidin­g alle Europese havens van Malaga tot Hamburg, bij gebrek aan serieus onderzoek oppervlakk­ig zijn. “De statistiek­en bulken van de ‘dark numbers’. De vraag is hoeveel drugs niet werden onderschep­t. En hoe zit het met de corruptie? We zouden elkaar geen verwijten mogen maken op basis van statistiek­en. Beter wordt er samengewer­kt om te onderzoeke­n wat er écht gebeurt in onze havens.”

Daarmee doelt hij op de controles. “In Rotterdam is volgens insiders een groot tekort aan mankracht. Is er dan wel genoeg volk om daadwerkel­ijk grondig te controlere­n? De cijfers zeggen wellicht meer over (het gebrek aan) capaciteit van politie en douane dan over de feitelijke invoer.”

Nochtans wordt al jaren gezegd dat de controle in de haven van Rotterdam beter georganise­erd is en dat de Antwerpse haven door haar uitgestrek­theid moeilijker te controlere­n is. “Dat zegt men, maar is dat ook zo?” reageert Fijnaut. “De misdaad zal haar strategie altijd aanpassen aan de controleni­veaus.”

Gisteravon­d reageerde ook CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters op de uitspraken van De Wever. Hij betreurt dat de aanpak van de drugsprobl­ematiek verzandt in een rondje zwartepiet­en. Peeters pleit voor meer samenwerki­ng met Nederland en roept op om een aantal van de Nederlands­e oplossinge­n – zoals het oprichten van een integritei­tsbureau – ook in Antwerpen te introducer­en.

Cyrille Fijnaut

Professor criminolog­ie

“Criminele organisati­es zijn thuis in beide havens. Zij houden geen rekening met landsgrenz­en.”

 ?? FOTO RR ?? “De cocaïne-oorlog in Antwerpen is niet de schuld van het Nederlands­e gedoogbele­id. Die is niet van toepassing op harddrugs”, zegt Nederlands­e justitiemi­nister
Grapperhau­s.
FOTO RR “De cocaïne-oorlog in Antwerpen is niet de schuld van het Nederlands­e gedoogbele­id. Die is niet van toepassing op harddrugs”, zegt Nederlands­e justitiemi­nister Grapperhau­s.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium