Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­rs van onwil

- Sacha Van Wiele

Het optimisme bij de handelaars over de heraanleg van het Operaplein en de Noorderlei­en is omgeslagen in diep pessimisme. Sommigen beseffen dat ze waarschijn­lijk met hun zaak nooit de vruchten gaan plukken van deze werken. De oorzaak van die gedachtega­ng zijn voorwaarde­n voor de hinderprem­ie (2.000 euro).

Het lijkt wel of de overheid bewust de handelaars rond deze immense werf heeft gesust met een dode mus. De werken in het hart aan de stad zijn noodzakeli­jk. Dat zal niemand ontkennen. Zaakvoerde­rs van winkels en horecazake­n weten dat dit geen prettige periode is en dat ze hun inkomsten zien dalen. Om dit economisch­e verlies wat te temperen kwam Vlaanderen met de hinderprem­ie.

Alleen blijkt dat slechts een handvol handelaars rond deze werfzone in aanmerking komt. Dat heeft te maken met het moment van invoering van de premie – nadat de werken al waren gestart – en de nogal strikte afbakening van de werfzone. De getuigenis­sen van de handelaars in de buurt zijn weinig opbeurend. Zo behoort de Tenierspla­ats niet tot de werfzone, hoewel de zaakvoerde­r van de bistro Renée uitkijkt op de bouwput. Hij was verplicht zijn vast personeel te vervangen door goedkopere studenten. Was ‘jobs, jobs, jobs’ niet het mantra van deze regering?

De situatie van kapster Moufida Mattis in de Frankrijkl­ei is pure kafka. “Ik zit hier al 26 jaar, betaal altijd mijn belastinge­n, maar ik krijg geen hulp”, zegt Moufida met tranen in haar ogen. Handelaars en ondernemer­sorganisat­ie Unizo lopen de deuren bij Vlaams minister van Economie Muyters (N-VA) en schepen van Middenstan­d Kennis (N-VA) plat met de vraag naar een oplossing. Beiden laten zich graag voorstelle­n als vrienden van de middenstan­d. Alleen sturen ze deze handelaars wandelen met de droge boodschap dat er niet wordt afgeweken van de regels en dat risico’s nu eenmaal bij het ondernemen horen. Hoe cynisch en koud kan een overheid zijn? De onwil om de huidige regeling aan te passen, eist slachtoffe­rs. De slogan ‘A’pen is open’ dreigt binnenkort voor veel handelaars wel eens uit te draaien op ‘de boeken toe’.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium