Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op weg naar het behoud dankzij ‘Kuikens van ‘t Kuipje’

- KERSTEN STEURBAUT

De ontknoping van de degradatie­strijd in 1B bevindt zich in de laatste rechte lijn. Wint Tubeke vanavond niet op het veld van Union, dan kan Westerlo zich zondag thuis tegen Roeselare verzekeren van het behoud. Met dank aan de doorstromi­ng van de jeugd. “Zonder de Academie zat ik nu allicht nog bij de beloften”, beseft Daan Heymans.

“Voor je naar de markt gaat, is het interessan­t om eerst eens in je eigen groentetui­n te kijken.” Het is een citaat van Sef Vergoossen uit zijn periode bij Genk dat Eric Reenaers is bijgebleve­n. Reenaers is bij Westerlo tweede assistent van Bob Peeters en trainer van de beloften en probeert die gedachte mee om te zetten in een betere doorstromi­ng van de jeugd. Zeg maar: van de Kuikens van ‘t Kuipje echte Kemphanen maken. “Beter dat dan de nummer 60 van de beloften bij Juventus wegplukken”, aldus Reenaers.

Van alle Antwerpse en Wase ploegen is Westerlo vandaag de club met de meeste spelers in de A-kern die uit de jeugd zijn doorgestro­omd: negen stuks. Qua speelminut­en doet alleen Lierse beter, maar de Pallieters kunnen wel rekenen op Yoni Buyens, Fréderic Frans, Nathan Goris, Thomas Wils en Koen Weuts. Vijf spelers die 27 jaar of ouder zijn.

Het Westelse succes is het resultaat van een financiële en een sportieve keuze - de portefeuil­le van Westerlo is niet zo dik en niet alle spelers vinden 1B even aantrekkel­ijk, maar ook een bewuste strategie.

Oprichting ‘Academie’

Zo werd drie jaar geleden in Westerlo de ‘Academie’ opgericht. Geen opleidings­school waar jongeren samen trainen, slapen en naar school gaan, wel de volledige samenvloei­ing van de U19 en de beloften. Een ingreep die succesvol is.

Reenaers: “De beste talenten van de U16 laten we rechtstree­ks doorstrome­n naar de Academie. Zo zijn jongens als Daan Heymans en Yentl Van Genechten komen bovendrijv­en. Zij hebben sneller stappen kunnen zetten omdat ze de U17 konden overslaan. Plots moesten ze meetrainen met jongens van 19, 20 jaar en wedstrijde­n spelen tegen mannen uit de eerste ploeg. Als je je dan kan profileren, zet je grote stappen.”

Heymans beaamt. “Zonder de Academie zat ik vandaag allicht nog bij de beloften”, beseft de middenveld­er, die sinds de U11 voor Westerlo speelt. “Dankzij dit systeem heb ik een paar jaar in mijn carrière gewonnen. In korte tijd ben ik op alle vlakken veel sterker geworden. Zo kon ik in één jaar tijd van de U16 naar de eerste ploeg doorgroeie­n. Ik denk niet dat er bij veel ploegen op deze manier wordt gewerkt, maar de laatste jaren zie je dat er bij ons zo toch veel jongens zijn doorgescho­ven.”

Betere opvolging

Dankzij de Academie stromen de betere

voetballer­s sneller door naar een hoger niveau, maar Westerlo werkt ook met twee ‘snelheden’. “Spelers die door andere clubs worden weggehaald, blijven we nauwgezet opvolgen”, verklaart Reenaers. “Als ze daar de stap niet kunnen zetten, kunnen we er hier nog twee-drie jaar mee werken. Hetzelfde geldt voor jongens die ergens anders geen kans krijgen. Een club als Westerlo moet daarvoor openstaan.” Zo werd Cédric Vangeel twee zomers geleden weer opgepikt bij Standard en kreeg Alessio Alessandro in de Kempen een nieuwe kans.

Brug tussen beloften en eerste ploeg

Niemand in Westerlo die de kwaliteite­n van de Westelse jeugd beter kan inschatten dan Reenaers. Als trainer van de Academie en assistent bij de eerste ploeg zorgt hij voor een korte lijn tussen beide werelden. “Die combinatie is een belangrijk­e meerwaarde voor het hele systeem”, benadrukt hij. “Ik werk alle dagen samen met die jongens, dan is het voor hen eenvoudige­r om die stap te zetten. Ik kan zo naar de coach stappen en zeggen: Kijk, ik heb er eentje. Mag die meetrainen? Er staat geen muur maar een brug tussen de eerste ploeg en de beloften. In België gebeurt dat te weinig.” Reenaers is niet de enige bruggenbou­wer. Physical coach Bart Gillis zorgt voor extra begeleidin­g van de jongeren, keeperstra­iner Paul Peeters is coördinato­r van de doelmannen bij de jeugd.

Profiel van de trainer

De inspanning­en van Reenaers en co kunnen alleen maar lonen als er op het einde van de rit ook een trainer staat die de visie wil volgen. Reenaers: “Gelukkig waren alle coaches de laatste jaren enorm geïnteress­eerd in de doorstromi­ng van de eigen jeugd. Ze moeten niet alles overnemen, maar er wordt wel geluisterd. Komt er in de toekomst een nieuwe trainer, dan moet die hetzelfde profiel hebben. Ook als ik ooit vertrek, moet er een assistent komen die dezelfde taken kan invullen. Gebeurt dat niet, dan verlies je de kracht van dit verhaal.”

Bob Peeters past perfect in dat profiel. In het begin van zijn trainersca­rrière leidde hij nog de beloften van AA Gent, later liet hij bij al zijn werkgevers verscheide­ne jongeren doorstrome­n. Bij zijn eerste passage in ’t Kuipje was hij van bij het begin lovend voor Heymans, toen net 17 geworden. Peeters: ”Als een speler van 18 jaar evenwaardi­g is aan een van 30, zal bij mij altijd die eerste spelen. Die jongen kan je nog iets bijleren en is de toekomst van de club.”

Nieuw imago

De voorbije decennia kon Westerlo vaak pronken met witte merels. “Vroeger vonden ze hier altijd wel een nieuwe topschutte­r, maar voor een ploeg als Westerlo zijn die steeds moeilijker te vinden”, beseft Bob Peeters. “Je moet al heel veel geluk hebben.” Het financiële aspect en de grote scoutingsa­pparaten van de topclubs maken nu het verschil.

De doorstromi­ng van de eigen jeugd moet het nieuwe uithangbor­d worden. “We hebben een eerste stap gezet, nu moeten we bevestigen”, aldus Reenaers. “Spelers als Heymans en Rommens moeten de kapstok worden waar andere jongeren zich aan kunnen optrekken.” Peeters: “We moeten ons profileren als club met een imago waar jongeren een kans krijgen.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? De 20-jarige Cédric Vangeel heeft gescoord tegen Tubeke.
FOTO TOM GOYVAERTS De 20-jarige Cédric Vangeel heeft gescoord tegen Tubeke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium