Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ten tijde van Napoleon verdwijnen er twee baby’s...

Auteur en stadsgids Lydia Verbeeck schrijft roman met Pallieters­tad als decor

- CHRIS VAN ROMPAEY

De Lierse auteur Lydia Verbeeck (70) heeft een nieuwe historisch­e roman uit. In Vingervlug voert ze haar lezers mee naar het 19deeeuwse Lier, waar twee baby’s verdwenen zijn. Een derde baby dreigt gestolen te worden.

Van Lydia Verbeeck verscheen vorig jaar al het De Kleurendie­f. Ook daarin stond het gezin van Michael Van Es, kleurmeest­er van het katoenverw­erkend bedrijf De Heyder, centraal. “Toch hoef je die roman niet gelezen te hebben om van het vervolg te genieten”, benadrukt ze.

Vingervlug speelt zich af in 1813. In slechte tijden zijn mensen sneller bereid hun heil te zoeken in geluksbren­gers. De slechte tijden zijn in dit geval de aankondigi­ng dat grote groepen mannen opgeroepen gaan worden voor het leger van Napoleon, na zijn debacle in Rusland.

“Al snel blijkt dat het tegengeste­lde waar is. De geluksbren­gers zijn botjes die sommige Lierenaars in hun tassen en jaszakken vinden. De meevaller valt dan ook nog eens samen met het vertrek van de Fransen, nadat Napoleon in 1813 de Slag bij Leipzig verliest. Steeds meer inwoners gaan in de botjes geloven.”

“Ook Sofia, de vrouw van Michael, heeft zo’n botje en gelooft erin. Maar voor Michael zijn ze een grote ergernis. Hij ontdekt dat het om menselijke botjes gaat en dat er twee pasgeboren kinderen van arme moeders verdwenen zijn. In de verwarring die er heerst, neemt niemand die verdwijnin­gen ernstig. En dus rijst de vraag of hij een derde kind kan beschermen. Een andere vraag die zich stelt, is of de kleurmeest­er het mysterie van de botjes kan oplossen.”

Lydia Verbeeck is een ervaren schrijfste­r die al meer dan twintig jeugdboeke­n, historisch­e thrillers, misdaadrom­ans en historisch­e romans publiceerd­e. Als stadsgids in Lier weet ze de historisch­e setting heel treffend tot leven te roepen.

‘Vingervlug’ is uitgegeven bij Davidsfond­s. Het boek telt 384 bladzijden en kost 22,50 euro.

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Schrijfste­r Lydia Verbeeck met haar nieuwste roman ‘Vingervlug’.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Schrijfste­r Lydia Verbeeck met haar nieuwste roman ‘Vingervlug’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium