Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Delhaize kleurt oranje

Bijna alle Belgen weg uit top van de fusiegroep

-

De nieuwe CEO Frans Muller van Ahold Delhaize komt dan wel uit de Delhaize-stal, aan de top zijn er steeds minder Belgen. Maar dat is niet de hoofdzorg van de groep. Delhaize rechttrekk­en én meer inzetten op e-commerce is dat wel. En heb je daar Belgen aan de top voor nodig?

“Een Nederlands-Belgisch evenwicht is echts iets dat niet leeft bij ons. We beschouwen ons als één bedrijf. De fusie ligt al bijna twee jaar achter ons en de integratie is zo goed als afgerond. Onze focus is de toekomst”, reageert woordvoers­ter Ellen Van Ginkel van Ahold Delhaize op berichten dat de fusiegroep steeds minder Belgen telt.

Dat het aantal Belgen afneemt, is een feit. Alleen zijn de meningen verdeeld over hoe erg dat is. Gisteren maakte Ahold Delhaize bekend dat komende woensdag Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire opstappen als bestuurder­s. Daarmee verdwijnen twee sterkhoude­rs. Ook de voorzitter verdwijnt, de Zweed Mats Jansson. Zijn plaats wordt ingenomen door ex-ING-baas Jan Hommen, die opnieuw voorzitter wordt van het retailbedr­ijf. Als voorzitter van Ahold onderhande­lde hij in 2015 de fusie met Delhaize om vervolgens in het kader van de fusie-afspraken vicevoorzi­tter te worden en de voorzitter­shamer te overhandig­en aan Jansson.

Verhouding één tegen twee

De herschikki­ng in de raad van commissari­ssen betekent dat de pariteit van zes ex-Delhaize bestuurder­s en zes Ahold-mensen verdwijnt. De raad krimpt van twaalf naar negen personen, en daarvan zijn er nog maar drie afkomstig van Delhaize. Een verhouding van één derde tegenover twee derde.

Het gaat om Jacques de Vaucleroy, Dominique Leroy (Proximus) en de Canadees Bill McEwan (ex-Food Lion). De Vaucleroy (ex-ING, ex-Axa) maakt deel uit van de historisch­e Delhaize-families. Familiaal sentiment is aan hem niet besteed. Rendement op investerin­g daarentege­n wel.

De verhouding aan de top is een eind verwijderd van de “merger of equals” zoals in juni 2015 gezegd werd toen Ahold en Delhaize hun fusie-intentie bekend maakten.

Zo veel mogelijk gelijkwaar­digheid realiseren was waarop het Delhaize-kamp inzette toen het begin 2015 Ahold voorstelde om samen te gaan. Maar dat bleek al bij de onderhande­lingen een helse opdracht. Ahold was een maatje groter, waardoor een 50/50-verhouding tussen de aandeelhou­ders onhaalbaar bleek. Het Delhaizeka­mp zette vervolgens in op een 60/40-verhouding maar moest genoegen nemen met een verhouding 61/39 in het voordeel van de Ahold-aandeelhou­ders, die ook nog een bonus kregen.

Wat het bestuur betreft, was evenwicht nog minder evident, zeker wat betreft nationalit­eit. Bij Delhaize waren er aan de top sowieso al weinig Belgen. De voorzitter van de raad van bestuur was een Zweed, de CEO een Nederlande­r en de financieel directeur een Fransman. Hoe krijg je daaruit enig evenwicht tussen Nederland en België? Niet dus. In het directieco­mité van de groep zit slechts één Belg: Marc Croonen.

België bloedt En dan is er nog die andere grote uitdaging: het rechttrekk­en van

Delhaize België. De herstructu­rering van Delhaize België ligt ondertusse­n enkele jaren ons, maar de resultaten blijven ondermaats. Winst en marktaande­el staan onder druk. Delhaize opnieuw zijn allures van weleer geven, zal volgens experts alleen maar lukken als dat gebeurt vanuit het DNA van Delhaize. En dat is kwaliteit, service en innovatiev­e food-oplossinge­n aan een aantrekkel­ijke prijs.

Waar Albert Heijn duidelijk aanslaat in België en een specifiek DNA heeft, is het maar de vraag of het overzetten van commerciël­e handigheid­jes die werken voor Albert Heijn ook Delhaize opnieuw op de kaart kunnen zetten.

Dat wil niet zeggen dat Delhaize niets kan leren van Albert Heijn, integendee­l. De kunst voor Albert Heijn is om de vernieuwin­g te doen met respect voor het DNA van Delhaize. Met Hollandse zakjes voorgesned­en spaghettig­roenten waar het zoeken is naar een stukje paprika, zal het niet lukken.

Snelle oplossinge­n zijn er niet voor Delhaize, dat gelukkig een sterke tak zelfstandi­ge winkeliers heeft, maar worstelt met de eigen supermarkt­en. De hele markt is ondertusse­n opgeschove­n en wil de buurtversm­arkt zijn van de consument. In een voedingsma­rkt die krimpt, probeert elke supermarkt­formule volume af te pakken van een ander om toch nog wat groei te laten zien. Ze doen dat mee door winkels te blijven openen in een verzadigde markt. Vroeg of laat leidt dat tot een kortsluiti­ng in de markt.

De aanhoudend­e kramp bij Delhaize betekent dat volgend jaar de Albert Heijn-formule in België wellicht niet verdwijnt. Maar aan de zuinige expansie met mondjesmaa­t, omwille van de onduidelij­ke plaats op langere termijn, heeft ook niemand wat. Oranje is in België nog niet klaar.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Het logo van de fusiegroep Ahold Delhaize.
FOTO EPA Het logo van de fusiegroep Ahold Delhaize.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium