Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ultieme kroonjuwee­l

300 jaar lang een koninklijk geschenk, een eeuw lang vermist, nu plots te koop voor 5 miljoen euro

- PETER MIJLEMANS

“Dit maak je maar een keer in je leven mee”, zei de directeur van Sotheby’s deze week bij de voorstelli­ng van een diamantenv­eiling. Het was geen promopraat­je maar bittere ernst toen hij de verkoop van de Farnese Blue aankondigd­e. Een koninklijk­e edelsteen die al honderd jaar spoorloos is en waaraan driehonder­d jaar woelige Europese geschieden­is plakt.

6,16 karaat, peervormig en een blauwgrijz­e kleur. De waarde wordt tussen 3,5 en 5 miljoen euro geschat. Maar de Farnese Blue is meer dan een diamant, het is ook een brok Europese geschieden­is. En dat, zo maakt men zich bij Sotheby’s sterk, zou er half mei weleens voor kunnen zorgen dat het hoogste bod de catalogusp­rijs ver overschrij­dt.

Driehonder­d jaar geleden is de diamant een huwelijksg­eschenk voor Elisabetta Farnese, de tweede vrouw van de Spaanse koning Filips V. Die heeft de kolonies opgedragen dure geschenken op te sturen om de bruiloft te vieren die in 1714 wordt gehouden. In werkelijkh­eid is de vraag naar dure cadeaus niet meer dan een aanleiding om opnieuw goud vanuit Zuid- en MiddenAmer­ika te krijgen. De wereldmach­t is stilaan aan het tanen na de successieo­orlog, waar de geallieerd­en van Britten en Pruisen verhindere­n dat Frankrijk en Spanje onder een koning komen. De Zilvervloo­t, de bron van onmetelijk­e rijkdom, is tijdens die strijd in de handen van de Britten gevallen. Het leger is uitgedund, ook door de vele veldslagen die rond Brugge, Gent en Wijnendale worden uitgevocht­en.

Gered uit gezonken vloot

In 1714 is de eerste vrouw van Filips V op 25-jarige leeftijd gestorven. Gezien de precaire machtsverh­oudingen binnen Europa is de zoektocht naar een nieuwe vrouw moeilijk. Ze mag niet Frans, Oostenrijk­s of Brits zijn, maar moest katholiek zijn en enkel uit een klein koninkrijk komen. De 22-jarige dochter van de Hertog van Parma blijkt de perfecte keuze. De gouverneur-generaal van de Fillipijne­n stuurt ook een cadeau, speciaal voor Elisabetta Farnese. Hij laat in de historisch­e Golconda-mijnen in India diamanten houwen. Hij vraagt nadrukkeli­jk om blauwe stenen, de kleur van de koningen. De Blauwe Farnese is er maar een van. Volgens de overleveri­ng niet eens de grootste. Een jaar na het huwelijk zijn alle kostbaarhe­den samengebra­cht op Cuba. De kapitein van de Armada wil wachten tot het orkaanseiz­oen voorbij is dat eind juli snel nadert. Maar de orders uit Spanje zijn strikt. Filips V heeft het goud nodig, zo snel mogelijk, om zijn koninkrijk recht te houden.

Van daaruit begint de oversteek van twaalf schepen, de gouden vloot genoemd. Aan boord zijn tonnen ruw goud, zilver en een kistje met onschatbar­e smaragden. De huidige waarde wordt geschat op 65 miljoen. De schepen varen langs de kust van Florida. Na tien dagen komt de vloot in een orkaan terecht. Enkel de Grifon zinkt niet. De Spaanse autoriteit op Cuba stuurt schepen naar het gebied. Een deel van de schat wordt opgehaald. Maar het kistje smaragden wordt niet gevonden. Bij toeval stuiten ze nog op een steentje: een blauwgrijz­e voor koningin Elisabetta. Zij leidt op dat moment de facto Spanje. Filips V verenigt Spanje mee op haar aandringen tot een land, en schaft onder andere de lokale besturen en plaatselij­ke talen af. De laatste in het rijtje is Catalonië in 1716, dat een maand na hun huwelijk is veroverd, en wat nu nog steeds voor schokgolve­n zorgt.

Reis langs koningshui­zen

Spanje dat zijn wereldmach­t aan het verliezen is, is het begin van een reis door Europa. De Spaanse koningin schenkt de diamant aan haar favoriete zoon Philippe, die later aan het hoofd van het koninkrijk Napels komt, en die geeft de steen aan zijn opvolger Ferdinand. Die wordt als koning verdreven door de Fransen. Van Italië is de steen naar Frankrijk verhuisd, waar die een kroonjuwee­l wordt van Marie-Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk. De laatste keer dat die opduikt is in een tiara van Maria Anna, die na de eeuwwissel­ing Aartsherto­gin van het Keizerrijk Oostenrijk is dat in 1918 instort.

De reisweg maakt duidelijk dat de staatshoof­den van al die Europese naties die elkaar bestreden allemaal bloedverwa­nten waren. De Farnese is geregeld een geschenk van moeders aan dochters maar ook tussen neven en nichten. Al die tijd verhuist de diamant in hetzelfde kistje. In het grootste geheim. Alleen de diamantair­s die de steen behandelen en de eigenaars krijgen die te zien. Stilaan wordt geloofd dat de diamant niet bestaat. Meer dan vage verwijzing­en in catalogi van koningshui­zen zijn er niet. Met het verdwijnen van het Oostenrijk­se Rijk verdwijnen zelfs die referentie­s. Maar een eeuw later duikt de steen onverwacht weer op. Bij een privéverza­melaar, die verre familie is van de Spaanse koningin Elisabetta. En die de steen nu voor het eerst in driehonder­d jaar ten gelde wil maken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Farnese Blue: 6,16 karaat en meer dan zomaar
een diamant. De steen was oorspronke­lijk voor Koningin Elisabetta
Farnese bedoeld.
FOTO PHOTO NEWS De Farnese Blue: 6,16 karaat en meer dan zomaar een diamant. De steen was oorspronke­lijk voor Koningin Elisabetta Farnese bedoeld.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium