Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven probeert andermaal spoorverke­er in eigen handen te nemen

Iedereen bevestigt onvrede over starheid Infrabel, maar overname is “niet realistisc­h”

- PAUL VERBRAEKEN

De Antwerpse haven wil nog maar eens proberen om het spoorverke­er vlotter te laten verlopen. Dat het Havenbedri­jf daarvoor het havenspoor­net van duizend kilometer zou willen overnemen, wordt intern ontkend. Maar er wordt wel gesproken.

Begin dit jaar kondigde haventopma­n Jacques Vandermeir­en aan dat hij het aandeel van het spoor in de

modal shift – het wegvervoer opsplitsen in andere vormen van vervoer – wil optrekken. Ook zijn voorganger Eddy Bruyninckx probeerde dat al en zette daartoe in 2013 een eigen spoorgroep Railport op. Maar het spooraande­el blijft met 7% bedroevend laag, voor de containers­ector is het zelfs nog lager.

Volgens De Tijd zijn er nieuwe gesprekken gepland om het enorme spoornet over te nemen. De haven bevestigt alleen wat Vandermeir­en eerder dit jaar al zei en herhaalt. “Wij zien potentieel om met Infrabel de

modal shift te verbeteren. Er zijn allerlei mogelijkhe­den.”

Een insider van het Havenbedri­jf merkt bitter op dat de stagnatie te wijten is aan “het feitelijke monopolie van Lineas en de geringe flexibilit­eit van Infrabel. Er is al lang onvrede over de werking van Infrabel en het klopt dat er daarover al lang gesprekken zijn. Maar de sleutel tot het succes hebben wij nog niet gevonden. De meningen over hoe het wel zou moeten, zijn verdeeld. Maar duizend kilometer kopen? Neen!”

“Dit is allemaal al zo vaak gezegd”, zucht spoorexper­t Herman Welter. “Ik hoop vooral dat men weet waaraan men begint. Spoorwegen uitbaten is uiterst complex. Vooreerst moet de haven al die sporen nog kunnen kopen. Wil Infrabel – lees: de staat – dat wel? En eens gekocht, begint het pas. Voor alles heb je specialist­en nodig die je, allicht, bij Infrabel moet weghalen. Dat Infrabel veel soepeler moet worden, weet iedereen. Maar tussen dat en het zelf beter doen, zit nog een verschil.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De haven telt duizend kilometer aan goederensp­oor.
FOTO JAN VAN DER PERRE De haven telt duizend kilometer aan goederensp­oor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium