Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pas anderhalf jaar geleden begonnen op de muziekscho­ol”

Marc Joossens uit Merksplas goes classic

- TOM VETS

Marc Joossens Klassieke zanger ‘‘Zingen voor 2.000 mensen was makkelijke­r dan alleen voor de zanglerare­s.’’

Marc Joossens kan vanavond voor de verrassing zorgen in Belgium’s

Got Talent. Overdag werkt de 52jarige man uit Merksplas op een bankkantoo­r, maar op VTM ontpopt hij zich zowaar tot klassieke zanger.

Het is erop of eronder: de laatste kandidaten wagen vanavond hun kans in de zevende en laatste auditie. Een opvallende kandidaat is Marc Joossens uit Merksplas, die voor de kost naar eigen zeggen ‘ondernemer­s helpt ondernemen’. “Het komt erop neer dat ik bedrijven en start-ups voorzie van kredieten”, zegt hij. Dat hij zou meedoen aan Belgium’s Got Talent, kwam ook voor hem als een verrassing. “Ik wist van niks. Mijn dochter had me stiekem ingeschrev­en.”

Het verhaal begon voor Marc eigenlijk al in september 2016, toen zijn oudste dochter Anneleen voorstelde om met haar mee naar de muziekscho­ol te gaan. “Je moet weten dat ik vier kinderen heb. Anneleen was toen 26 jaar en had jaren op kot gezeten. Daardoor was de band tussen ons wat verwaterd. Om die weer aan te halen, zou een gezamenlij­ke hobby ideaal zijn”, vertelt Marc. “Vooral daarom ben ik met haar meegegaan. Ik ben een vroege vijftiger, wat zou ik op die muziekscho­ol moeten gaan volgen? Ik heb dan gekozen voor klassieke muziek, want dat hoor ik graag, en vooral dan uit de barokperio­de. Ik heb ook een voorliefde voor de zang van contrateno­rs.”

Marc besloot zich helemaal op de lessen te storten en zich te scholen tot klassieke zanger. “Ik volg inmiddels twee jaar notenleer. Ik heb alles vanaf de basis moeten leren. Ik kom uit een eenvoudig arbeidersg­ezin en vroeger was er geen geld voor muziek of instrument­en. Toch ging het meteen goed. Ik kon nogal snel de leerstof verwerken en volgens de zanglerare­s zing ik ook toonvast.”

Trillende benen Marc volgt lessen in de academie van Turnhout. “Die sinds vorig jaar september op kunstencam­pus Turnova is gevestigd. Voordien vonden de lessen plaats in een oude school op het Congoplein. Er was daar een inkomhal met een zeer goede akoestiek. Mijn dochter vroeg me op een keer om een stukje te zingen in die hal, en terwijl filmde ze dat. Ik zocht er echt niks achter, maar bleek dat ze het filmpje nadien had opgestuurd naar Belgium’s Got Talent. De volgende dag kreeg ze al feedback.”

Marc zag het nog niet direct zitten om mee te doen aan een tvprogramm­a met ruim één miljoen kijkers. “Voorafgaan­d aan de opnames in de Antwerpse Stadsschou­wburg waren er preselecti­es zonder camera bij VTM. Ik besloot die mee te doen, en dan kon ik nadien nog zien wat ik zou doen.”

Uiteindeli­jk ging Marc overstag voor het grote avontuur. “De eerste keer dat ik voor de zanglerare­s moest zingen, stond ik te trillen op mijn benen. Voor het eerste klasconcer­t kreeg ik amper mijn bovenlicha­am onder controle. En nu was ik al bij al vrij rustig om voor 2.000 mensen te zingen. Je ziet die massa ook maar op het laatste moment, en ze zitten erg ver af. Dat is een ander gevoel dan als mensen haast tegen je voeten staan.” 28 aria’s Het publiek bij Belgium’s Got Talent werd getrakteer­d op Marcs versie van Nina van Pergolesi. “Mijn repertoire is nog niet zo groot, maar ik had eens een boek met 28 aria’s gekocht om in te studeren. Nina was een van de werken die in aanmerking kwam voor de show, en ook mijn dochter was meteen voorstande­r van dat nummer.”

Bij de opnames moest Marc eerst nog enkele uren backstage wachten. “Ik was om 9u ter plaatse, maar moest nog tot 13u wachten om op te treden. Gelukkige werkte dat niet op de zenuwen. Ik behoor niet meer tot het jonge geweld dat grote ambities koestert. Bovendien stelde Koen Wauters me enorm op mijn gemak.”

Hoe het optreden is verlopen, ziet u vanavond, maar voor Marc is Belgium’s Got Talent nu al geslaagd. “Het was de eerste keer dat ik mocht zingen voor zo veel mensen. Ik voelde achteraf veel dankbaarhe­id voor deze ervaring”, zegt de man uit Merksplas nog.

Indien drie ja’s, zien we Marc terug in de liveshows. Die starten volgende vrijdag.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Marc Joossens: “Ik heb een voorliefde voor contrateno­rs.”
FOTO MIA UYDENS Marc Joossens: “Ik heb een voorliefde voor contrateno­rs.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium