Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flexibele regels voor bedrijven die zelf energie opwekken

Vlaamse regering versoepelt huidige wetgeving

- (wmde)

Vlaamse bedrijven mogen straks een directe lijn aanleggen tussen hun bedrijf en een windmolen of zonnepark, zonder via het distributi­enet te passeren. “Dit wordt een gamechange­r”, zegt energiespe­cialist Alex Polfliet.

A heeft een grote oppervlakt­e beschikbaa­r voor zonnepanel­en of windmolens, maar is niet geïnteress­eerd omdat het die energie niet nodig heeft. Bij de buren, bedrijf B, is het net omgekeerd. Het bedrijf zou rendabel kunnen investeren in hernieuwba­re energie, maar heeft er de plaats niet voor.

De situatie komt geregeld voor in Vlaanderen en het resultaat is vandaag dat er vaak niets gebeurt. Voor industriël­e gebruikers is investeren in hernieuwba­re energie pas rendabel als ze zelf voldoende elektricit­eit kunnen afnemen, via een rechtstree­kse kabel. En dat is vandaag strikt geregeld, met voorwaarde­n die zo streng zijn dat er amper gebruik van gemaakt wordt.

Soepelere regels

De Vlaamse regering gaat de regels nu versoepele­n. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) hoopt met de soepelere regels bedrijven te kunnen overtuigen om toch te investeren in herBedrijf nieuwbare energie. “Stel dat het containerp­ark van de gemeente wel mogelijkhe­den heeft om zonnepanel­en te installere­n, maar amper verbruik heeft. Dan kan een nabijgeleg­en bedrijf, dat wel veel energie verbruikt, in de toekomst via een rechtstree­kse verbinding de elektricit­eit afnemen”, zegt Tommelein.

Energieadv­iseur Alex Polfliet zegt weet te hebben van verschille­nde bedrijven die hierdoor overtuigd kunnen worden. “Katoen Natie in de Antwerpse haven heeft nog loodsen zonder zonnepanel­en, de IVBO-verbrandin­gsoven in Brugge heeft ook plaats die zo benut kan worden”, zegt hij. “Dit wordt een gamechange­r voor projecten van hernieuwba­re energie in bedrijven.”

Bedrijven die de kabel leggen, moet nog wel steeds bijdragen aan de openbaredi­enstverpli­chtingen die nu worden verrekend in de prijzen voor energiedis­tributie. Elk project krijgt ook een eigen steunnivea­u, om oversubsid­iëring te vermijden.

Particulie­ren

Voor particulie­ren, die niet op middenspan­ning zitten zoals vele bedrijven maar op laagspanni­ng, is de regeling niet interessan­t aangezien de kosten hoger uitvallen. Zij kunnen terugvalle­n op andere systemen als het zonnedelen, waarbij ze investeren in zonnepanel­en op het dak van een bedrijf, coöperatie, stad of gemeente, en de opbrengst meteen verrekend zien in hun energiefac­tuur.

 ?? FOTO BELGAONTHE­SPOT ?? Minister Bart Tommelein (Open Vld).
FOTO BELGAONTHE­SPOT Minister Bart Tommelein (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium