Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie is wie van de Brueghels?

-

Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) Een van de grote schilders van de 16de eeuw. Vooral gekend voor zijn werken over het gewone leven in de Lage Landen. Van zijn persoonlij­ke leven is weinig geweten. Grote werken zijn onder andere Dulle Griet, en De Boerenbrui­loft. Zijn bijnaam was Boerenbrue­gel.

Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638): oudste zoon van Pieter de Oude. Kopieerde veel van zijn vaders werken. Omdat hij vaak angstaanja­gende wezens afbeeldde, kreeg hij de bijnaam Helse Brueghel. Later zou blijken dat die figuren vooral het werk waren van zijn broer, Jan.

Jan Brueghel de Oude (1568-1625): zoon van Pieter de Oude, en specialist in stillevens, voornameli­jk bloemstukk­en, wat hem de bijnaam Fluwelen Brueghel opleverde. Staat gekend als een vernieuwer in de Vlaamse schilderku­nst.

Jan Brueghel de Jonge (1601-1678): zoon van Jan de Oude. Kopieerde werken van zijn vader. Zijn eigen werk was meestal van mindere kwaliteit dan dat vanzijn familieled­en. Toch werkte hij samen met Pieter Paul Rubens, een bewijs van zijn talent. (tvb)

 ?? FOTO RR ?? Dulle Griet.
FOTO RR Dulle Griet.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium