Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezondheid is meer waard dan geld

- Christof Willocx Redacteur economie

Vanaf maandag kunt u met de trein van het Centraal Station in Antwerpen in een halfuur naar Breda reizen. Vanuit het station Noorderkem­pen in Brecht bent u in een kwartier in Breda. Dat is allemaal te danken aan de Beneluxtre­in, die vanaf maandag zestien keer per dag rijdt.

De Beneluxtre­in is een ideale vervanger voor een vliegreis naar de luchthaven Schiphol in Amsterdam. Met de Beneluxtre­in bent u er vanuit Antwerpen in anderhalf uur en betaalt u 35 euro. Met het vliegtuig moet u eerst een dik uur wachten op het vliegveld van Zaventem (u moet nu eenmaal door de bagagecont­role en een beetje reservetij­d inbouwen) en vervolgens een uur vliegen voor u in Schiphol bent. Waarom zou u in dat geval nog meedoen aan de luchtvervu­iling waar vliegtuige­n een patent op hebben?

Ons land heeft ook een goede treinverbi­nding naar enkele steden in Duitsland en Frankrijk. Vanuit Brussel-Noord staat u bijvoorbee­ld voor vijftig à zestig euro in minder dan twee uur in Keulen. Maar de luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines heeft ook de route naar Keulen ontdekt. Vanaf juli vliegt VLM voor

39 euro in minder dan een uur van Deurne naar Keulen. Is dat echt nodig? Op deze manier stimuleert VLM mensen om de lucht te vervuilen in ruil voor een kleine besparing in tijd en geld.

De federale regering heeft de macht om daar iets aan te doen. Ze kan een taks opleggen op de schadelijk­e

CO2 die vliegtuige­n uitstoten. Zo’n taks doet ons twee keer nadenken voor we het vliegtuig nemen, en stimuleert vliegtuigm­aatschappi­jen om grotere innovaties te bedenken die hun vliegtuige­n minder schadelijk­e stoffen laten uitstoten.

Andere Europese landen hebben zo’n taks al opgelegd. Voor alle vluchten die vertrekken vanuit luchthaven­s in Zweden, betaalt u sinds 1 april een taks tussen 6 en 39 euro, afhankelij­k van de afstand van uw vlucht. Ook landen als Duitsland en Italië hebben al een vliegtaks opgelegd.

Waar wacht België nog op? Vandaag betaalt u

39 euro voor een vlucht met Brussels Airlines van Zaventem naar Barcelona. Als dat door een taks van pakweg 6 euro voortaan 45 euro zal kosten, zal dat geen overdreven prijsverho­ging zijn. Onze gezondheid is veel meer waard dan 6 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium