Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA eist diplomatie­ke actie na zender onder auto Puigdemont Tweede exemplaar

- Het parket van Nijvel onderzoekt of de Spaanse inlichting­endienst een gps-tracker onder de auto van de Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft geplaatst. Dat apparaatje zou twee weken geleden tot zijn snelle arrestatie in Duitsland hebben geleid. Regeri

“Het kan toch niet dat een buitenland­se inlichting­endienst hier op ons grondgebie­d zomaar een zender onder een auto hangt”, zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote. Hij wil dat de minister van Justitie, Koen Geens, actie onderneemt in deze zaak. “Volgens Spaanse media hebben agenten van de Spaanse inlichting­endienst een gps-tracker onder de auto van Puigdemont gehangen”, aldus Degroote. “Zo hebben ze hem kunnen traceren toen hij twee weken geleden vanuit Finland naar België terugkeerd­e, en heeft de Duitse politie hem gearrestee­rd toen hij net de grens met Denemarken over was.”

Na de paasvakant­ie wil hij de zaak bespreken in de commissieJ­ustitie. “Ik zou willen dat minister Geens tekst en uitleg vraagt aan de Spaanse autoriteit­en. Ofwel rechtstree­ks aan zijn Spaanse ambtsgenoo­t, ofwel via de ambassade.” Tot nog toe lijkt dat niet te zijn gebeurd. De Spaanse ambassade in Brussel laat weten dat ze hierover nog geen enkele vraag heeft gekregen. Ook in regeringsk­ringen is te horen dat er nog geen initiatief is genomen.

FOTO BELGA Koenraad Degroote N-VA-Kamerlid

Vlak na de arrestatie van Puigdemont in Duitsland suggereerd­en Spaanse media voor het eerst dat de Spaanse inlichting­endienst zo’n zender had geplaatst. Maar

het parket van Nijvel liet gisteren weten dat het die mogelijkhe­id al veel langer onderzoekt: al sinds februari. Puigdemont verbleef voor zijn arrestatie in een villa in Waterloo, dat in het rechtsgebi­ed van Nijvel ligt. Daar zou de entourage van de Catalaan in februari zo’n gps-tracker onder de auto hebben gevonden en die aan het parket gegeven hebben. De zender waar N-VA nu over spreekt, zou met andere woorden een

tweede exemplaar moeten zijn. De agenten van de Catalaanse politie, die Puigdemont begeleidde­n, zouden de auto nochtans op voorhand geïnspecte­erd hebben.

Baskisch Europarlem­entslid

Koenraad Degroote wil het resultaat van het gerechteli­jk onderzoek in Nijvel niet afwachten. “Het zijn betrouwbar­e Spaanse media die beweren dat de Spaanse inlichting­endienst erachter zit, en niemand heeft het tot nog toe ontkend”, zegt hij. “Dat is zwaarwicht­ig genoeg, én illegaal. Bovendien is Spanje hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Toen in 2007 een Baskisch Europarlem­entslid in ons land werd afgeluiste­rd, wezen ook alle vingers in die richting.”

Minister Geens reageert pas op de vragen van Degroote wanneer die in het parlement ter sprake komen. Ook premier Michel wil niet reageren en laat via zijn woordvoerd­er weten dat het niet aan hem is om hierin initiatief te nemen. Nochtans zou dit de diplomatie­ke relaties met Spanje opnieuw kunnen verzuren.

“Dit is belangrijk genoeg én illegaal. Spanje is hiermee ook niet aan zijn proefstuk toe.”

 ?? FOTO AFP ?? Carles Puigdemont op vrije voeten in Duitsland. Hij mag als een vrij man de definitiev­e beslissing over zijn uitleverin­g aan Spanje afwachten.
FOTO AFP Carles Puigdemont op vrije voeten in Duitsland. Hij mag als een vrij man de definitiev­e beslissing over zijn uitleverin­g aan Spanje afwachten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium