Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EXPERIMENT

Opslagbedr­ijf ADPO Kallo gebruikt nieuwe technologi­e voor opslag van verwarmde chemicalië­n

- Als alles meezit, zal een proefopste­lling met zonnespieg­els bij het gespeciali­seerde tankopslag­bedrijf ADPO in de Waaslandha­ven al begin volgend jaar energie leveren om chemische producten in opslagtank­s en ISOcontain­ers op temperatuu­r te houden.

Vlak bij de Kallosluis, tussen de Steenlandl­aan en het Zuidelijk Insteekdok in de Waaslandha­ven, beheert het familiebed­rijf ADPO op een volgebouwd­e concessie van 35 ha liefst 366 opslagtank­s. Antwerp Distributi­on and Products Operations (ADPO) is een van de oudste bedrijven in het Wase havengebie­d.

De voorbije jaren investeerd­e de ondernemin­g nadrukkeli­jk in groene energie. Zo wordt nu al 10% van het eigen verbruik van de site in Kallo geleverd door een park van 4.000 zonnepanel­en en is het bedrijf ook aangeslote­n op het warmtebuiz­enproject Ecluse. ADPO had ook het eerste CNG/LNG-tankstatio­n in ons land.

Het bedrijf zet nu een volgende stap. De Vlaamse regering keurde voor 819.000 euro investerin­gssteun goed voor een ‘zonnespieg­elproject’ met drie proefinsta­llaties: bij Proviron in Oostende, Thor in Genk en ADPO in Kallo. Parabolisc­he spiegels concentrer­en het zonlicht, waardoor ‘hoogwaardi­ge warmte’ vrijkomt die kan worden gebruikt bij industriël­e processen.

plaatsen boven de parking en de spoorwegli­jn op ons terrein.” Het principe is oeroud: met zo’n gekromde spiegel wordt het zonlicht geconcentr­eerd naar één punt, waar een enorme hitte ontstaat. Het principe is een beetje te vergelijke­n met een loep. Bij ADPO wordt onder die spiegels een leiding met olie verhit. Daarmee zullen de chemicalië­n uiteindeli­jk verwarmd worden.

De drie projecten samen zullen 1,4 miljoen euro kosten. De Vlaamse overheid betaalt daarvan het leeuwendee­l.

De regering blijft voorzichti­g en zegt dat de drie projecten operatione­el moeten zijn tegen eind 2019. ADPO is ambitieuze­r. “Wij maken ons sterk dat ons CSP-project (Concentrat­ed Solar Power) het eerste kwartaal van 2019 al operatione­el zal zijn.”

 ?? FOTO AZTEQ ??
FOTO AZTEQ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium