Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kingston Echo

- (evw)

Roel Dellafaill­e (46) organiseer­t sinds 2009 Roots & Culture: Antwerpse feesten in het teken van reggae, dub en soundsyste­ms. Daarvoor kan hij nu ook rekenen op de steun van Reggae Geel. Vanavond palmt hij zaal Zappa in.

Roel Dellafaill­e omarmde het reggae-genre al in zijn puberjaren, maar het was in Londen, toen hij een jaar of 20 was, dat hij pas echt voor de bijl ging. “Ik was daar met een vriend voor een optreden van Jah Shaka, toen onze grote held. Sinds die avond ben ik verkocht. De atmosfeer, de boodschap van respect: daar vind ik me helemaal in terug. Vanaf dat moment trok ik regelmatig naar Engeland voor reggae-evenemente­n. Want in België leefde dat eigenlijk nog niet. Net omdat we het telkens zo ver weg moesten gaan zoeken, ben ik uiteindeli­jk met Roots & Culture begonnen in Antwerpen.”

Een eerste event ging door in jeugdcentr­um Kavka. “Dat feest stond in het teken van de release van een eerste 7 inch-plaatje van een bevriend producer uit Antwerpen, Unlisted Fanatic. Hij wordt ondertusse­n gevraagd over heel Europa. Dat viel toen zo goed mee dat we beslisten om ermee door te gaan. Uiteindeli­jk ben alleen ik overgeblev­en.” Een behoorlijk­e klus, die stilaan begon te wegen. “Daarom word ik sinds vorig jaar ondersteun­d door BrukOut, de vzw van Reggae Geel.” Op dat festival kreeg Roel overigens vorig jaar een podium als dj, onder de naam Roots Pressure.

Het jongste wapenfeit van Roots & Culture gaat vanavond door in Zappa. “Net zoals altijd wordt er een nieuwe soundsyste­m uitgebouwd. Dat is eigen aan reggaefees­ten. Om het geluid goed te krijgen, worden speakers eigenhandi­g opgesplits­t, zodat er meer bas doorkomt. Bij elk feest nodigen we een andere soundsyste­m uit.” Verder wordt de eerste release gevierd van Dub-Up HiFi op Dub-Up Records. De Britse zanger Prince Livijah en de Antwerpse producer Kingston Echo, die daaraan meewerkten, zijn van de partij. “Kingston Echo werkt volledig analoog en neemt al zijn muziek op tape op. Dat zorgt voor een heel eigen geluid.” Staan nog op het programma: De Braziliaan­s-Antwerpse zangeres Juli Jupter, Missing Link en Twilight Circus. “Die laatste is een oude rot in het vak en een van de eerste Britse producers die begin jaren 90 met moderne dub aan de slag ging.”

Maar muziek is niet alles op Roots & Culture. Zo komt Mama Suzy haar Jamaicaans­e gerechten bereiden en verkoopt de Londense kunstenaar van ‘Cut Above Creations’ zijn uit hout vervaardig­de etnische creaties. En dan is er nog I-Topia. “Dat is een ecokunstpr­oject dat ik enkele jaren geleden opstartte met kunstenaar­s Philip Paquet en Kevin Welslau. Hun werken en het werk van externe artiesten drukken we op eco-textiel. Al die verschille­nde standjes op onze feesten, dat is een manier om elkaar te ondersteun­en en te helpen. We zijn een soort kleine familie. Want het soundsyste­mgebeuren in België is zo klein dat je overal dezelfde gezichten ziet opduiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium