Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EELS

- (sv)

★★★★è

Het klinkt wellicht een beetje fout, maar: van niemands miserie hebben wij de afgelopen twintig jaar zo genoten als die van Mark Olliver Everett, ofwel singer-songwriter E van Eels. Zelfs wanneer de man het diepste verdriet op muziek zet, heeft dat iets troostends. Het had ook altijd iets dubbelzinn­igs: de relativere­nde knipogen en de tussen uitersten wiegende concerten waarop de zanger – eeuwig groen lachend – de eigen klaagzange­n wat relativeer­de.

Zijn nieuwe album, voorafgega­an door titelsong The Deconstruc­tion, deed meer van hetzelfde verwachten, met dat refrein van “I’ll break apart”. Maar kijk: het nieuwe Eels-album is een buitenbeet­je in het repertoire van de man. Meteen na opener The Deconstruc­tion klinkt een country-‘twang’ in Bony Dry, dat met ‘shalala’s’ en ‘shoebidoe’s’ wordt opgeleukt. Het huppelende Today is the Day bezingt hij als “my song about change”, de handclaps in You are the Shining Light plaveien de weg naar de uitroep “Now smile! Feels good, right?” En deze keer klinkt dat niet eens ironisch. The Deconstruc­tion neemt vaak genoeg gas terug, maar verliest die positieve vibe niet. Je hoort liefdeslie­djes die met hun strijkers in een Disney-musical niet zouden misstaan, er is met Archie Goodnight een wiegeliedj­e voor E’s zoontje, en in Be Hurt geeft hij de zwartkijke­r in zichzelf een veeg uit de pan: “Be hurt, you know you can take it.”

Het is een beetje raar: de liefde die E meende gevonden te hebben, resulteerd­e inmiddels in een echtscheid­ing. Maar het gevoel lijkt hem niet te hebben verlaten. The Deconstruc­tion bewijst dat E geen ellende nodig heeft om prachtmuzi­ek te schrijven. Wat een openbaring moet dat ook voor hem zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium