Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jeugd is de toekomst van onze processies”

Samenwerki­ng tussen drie vereniging­en moet religieus erfgoed bewaren

- Het voortbesta­an van drie processies uit de Noorderkem­pen is gegarandee­rd. Dankzij een samenwerki­ng tussen verschille­nde processies wordt het religieus erfgoed bewaard voor de toekomst. Door allerhande initiatiev­en is er trouwens ook weer belangstel­ling v

oprichting van een ‘Associatie van de Processies van de Noorderkem­pen’, waarin de processies van de H. Quirinus uit Loenhout, Sint Leonardus uit Sint-Lenaarts en de H. Bloedproce­ssie uit Hoogstrate­n hun plaats hebben gevonden onder de titel ‘Van de middeleeuw­en tot de 21e eeuw’, heeft een duidelijk doel. “En dat is promotie maken voor de processies met hun erfgoed, hun geschieden­is en hun volksdevot­ie”, vertelt Frans Van Hasselt, processiev­erantwoord­elijke van Loenhout. “We gaan uit van de unieke karakters van onze drie processies: met hun eigen oorsprong, maar eenzelfde beleving. Dit erfgoed willen we verduideli­jken, leren waarderen, regionaal en landelijk verspreide­n en over de grenzen heen in de kijker stellen. Ook het bereiken van de jeugd, aan wie we onze processies willen doorgeven, is een doelstelli­ng. Die jeugd is de toekomst.”

De grote vraag was hoe de jeugd nog kan worden warm gemaakt voor religieus erfgoed. “Met een goede website, een film, een educatief programma voor de scholen en een fotoreport­age weten we nu dat we dat doel kunnen bereiken. Jongeren zetten hun schouders mee onder het project”, vertelt Van Hasselt.

Kinderen en jeugd willen weer mee opstappen in de processies omdat de associatie aandacht heeft voor de geschieden­is van de plaatselij­ke gemeenscha­ppen. “Processies hebben ook een sociale en toeristisc­he achtergron­d. Met onze samenwerki­ng willen we dit tonen.”

Sint-Quirinus

De Quirinuspr­ocessie van Loenhout is als eerste aan de beurt. Deze processie vindt elk jaar op de eerste zondag van mei plaats. Dit jaar gaat de processie op zondag 6 mei vanaf 11u uit. Het erfgoed en de geschieden­is geven eigenheid en karakter aan de streek. De processie verenigt godsdienst­ige, historisch­e en folklorist­ische aspecten in een volks en sociaal gebeuren. Aansluiten­d op de processie is er de jaarlijkse Loenhoutse Meikermis, waar faDe milies, vrienden en kennissen met elkaar feestviere­n. Elk jaar wordt aandacht besteed aan de samenwerki­ng tussen de Quirinusve­reniging, de parochie, de school en de verschille­nde vereniging­en.

Hoogdag

Voor het bevolken van de processie wordt beroep gedaan op de kinderen van ’t Blokje, de muziekmaat­schappijen harmonie De Heidegalm en de fanfare Sinte-Lucia, het parochiaal zangkoor Cantate Domino en de vele vereniging­en van Loenhout. “Het is speciaal hoe universeel het samenstell­en van de verschille­nde groepen telkens weer tot stand komt”, weet Van Hasselt. “Kinderen, de jeugd en volwassene­n zullen hun plaats innemen om de processie de uitstralin­g te geven die het verdient. We zijn hen dan ook dankbaar en waarderen hun inspanning­en om ieder jaar klaar te staan op deze hoogdag.” De processie trekt door het dorp en houdt halte aan de Sint-Quirinuska­pel. Daar is een korte plechtighe­id voorzien. Bedevaarde­rs nemen water mee uit de Sint-Quirinuspu­t.

www.processies­vandenoord­erkempen.be

 ?? FOTO STIJN MATTHÉ ?? De processie van Loenhout vindt elk jaar op de eerste zondag van mei plaats.
FOTO STIJN MATTHÉ De processie van Loenhout vindt elk jaar op de eerste zondag van mei plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium