Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente heeft haar eigen Holle Bolle Gijs

Eerste slimme afvalbak in strijd tegen zwerfvuil

- In Antwerpen hebben ze al zingende vuilnisbak­ken en iedereen kent wel Holle Bolle Gijs, de beroemde vergaarbak van De Efteling. Ook in Hemiksem hebben ze nu een sprekende afvalbak. Die kreeg een plaatsje in het park in de Saunierlei. BART ROGGEMAN

Zingende en sprekende vuilnisbak­ken, of vuilnisbak­ken in de vorm van een leuke figuur: ze hebben alle tot doel mensen aan te sporen hun afval niet meer op straat te dumpen. In Hemiksem hadden ze voor hun slimme afvalbak 4.500 euro veil.

“Deze vuilnisbak, die werkt op zonne-energie, perst het afval samen waardoor er meer in kan. Wanneer de afvalbak vol is, laat hij dat weten aan de verantwoor­delijke, zodat de gemeentedi­ensten hem kunnen komen ledigen. Bovendien kunnen er boodschapp­en worden meegegeven aan de mensen die de vuilnisbak gebruiken”, Burgemeest­er Luc Bouckaert en schepen Jenne Meyvis testen de slimme vuilnisbak in het parkje aan de Saunierlei uit.

verduideli­jkt schepen van Milieu Jenne Meyvis (Groen) terwijl op de achtergron­d een ‘dank u’ weerklinkt. “In het parkje hopen we dat dit initiatief vooral kinderen zal aanspreken.”

Bij een positieve evaluatie vol-

gen er mogelijk nog slimme vuilnisbak­ken. “Er worden trouwens ook mobiele camera’s ingezet”, geeft burgemeest­er Luc Bouckaert (CD&V) aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium