Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Outlaws

-

De uitspraken van de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever, over de erfschuld van Nederland, lokten heel wat reacties uit in Nederland én Vlaanderen. Nederlands­e politici en journalist­en wisten met hun verontwaar­diging geen blijf. Stotterend en naar adem happend werd de vraag gesteld waar die Belg uit Antwerpen toch het lef vandaan haalde om Nederland de schuld te geven van de drugsprobl­emen in Antwerpen. Nederlands­e collega’s, die ik ten zeerste waardeer, belden me op om te vragen wat voor een gek de Antwerpse burgemeest­er was. Nieuwsuur, AT5, en ik vergeet er Bart De Wever. nog een paar, wilden allemaal van me weten wat voor een foute man die Bart De Wever wel niet was. Want, euh, zijn Antwerpse haven, die is toch zo lek als een mandje? Dus wie is er eigenlijk schuldig aan de enorme opmars van de cocaïnemaf­fia?

Antwerpse haven

Is de Antwerpse haven zo lek als een mandje? Ja, dat is zo. En dat is niet de verantwoor­delijkheid van de Nederlande­rs. Drugscrimi­nelen werken graag in Antwerpen omdat de controles er niet superstren­g zijn, omdat ze er contacten hebben in het wereldje van de havenarbei­ders en omdat de lijnen op Zuid-Amerika er toch al liggen. Hebben onze politici, magistrate­n, politiemen­sen én journalist­en voldoende aandacht gehad voor dat probleem? Absoluut niet. Nu er auto’s in de fik schieten, handgranat­en ontploffen en gevels worden beschoten, erkennen we plots een probleem dat al decennia aan het groeien is: de georganise­erde misdaad. Het probleem was zichtbaar, maar we hebben er “met zijn allen”, zoals de Nederlande­rs zouden zeggen, niks aan gedaan.

Welkom, maffiabaas

Maar dat neemt niet weg dat Bart De Wever au fond wel spijkers met koppen heeft geslagen met zijn uitspraak over de Nederlands­e erfschuld. Het Nederlands­e gedoogbele­id, met de wildgroei aan coffeeshop­s, heeft de georganise­erde misdaad de kans gegeven om zich diep in onze samenlevin­g te nestelen. Sinds 1968 wordt de verkoop van softdrugs – hasj en wiet – toegelaten in coffeeshop­s, maar de productie van die hasj en wiet liet men over aan het criminele circuit. Daardoor heeft men voor de gangsters een gigantisch­e criminele markt gecreëerd, waar misdaadcla­ns zich al vier decennia aan vet vreten. Het aantal legale en illegale coffeeshop­s explodeerd­e sinds de jaren 70, omdat heel Europa zich ongestraft kwam bevoorrade­n in Amsterdam en andere centra van tolerantie en ruimdenken­dheid. Het gevolg van dat naïeve beleid liet zich raden. De handel in hasj en wiet kwam in handen van bikkelhard­e misdadiger­s die hun conflicten met fataal geweld beslechten. In feite zei Nederland tegen internatio­nale gangsters: wees welkom in Nederland, hier is het goed zakendoen.

Wiet, coke en xtc

De Nederlands­e minister van Justitie Grapperhau­s, een christende­mocraat, ging volstrekt de mist in door te stellen dat het “gedoogbele­id” over wiet ging en niet over coke. Helaas weet iedereen dat de handelaren in wiet dezelfde mensen zijn die coke verhandele­n of die xtc produceren en verdelen over de rest van de planeet. Als minister Kris Peeters (CD&V) denkt dat het niet bewezen is dat er een link is tussen de Nederlands­e misdaad en de problemen in Antwerpen, dan moet hij de magistrate­n van het federaal parket maar eens aanspreken. Die kunnen hem vertellen dat figuren als Janus Van W. groot werden met wiet, heel rijk werden met xtc en amfetamine­s, en machtig werden met coke. En de trieste waarheid is dat er in Nederland tientallen Janussen Van W. rondlopen. Hoe zou dat toch komen?

Nederland heeft jarenlang een rampzalig misdaadbel­eid gevoerd. De motorbende­s hebben niet voor niets hun hoofdkwart­ier in Amsterdam gevestigd. De kopstukken van de mocromaffi­a komen niet toevallig uit Nederland, al mag er af en toe een Antwerpena­ar meepraten. Ierse, Engelse, Albanese, Italiaanse, Colombiaan­se en Mexicaanse gangsters komen naar Amsterdam om zaken te doen. Het wordt hoog tijd dat mijn landgenote­n, die zo graag een voorbeeld zijn voor de rest van Europa, zich afvragen waarom al dat gespuis zich zo goed voelt in de Lage Landen. Het Nederlands­e gedoogbele­id, met de wildgroei aan coffeeshop­s, heeft de georganise­erde misdaad de kans gegeven om zich diep in onze samenlevin­g te nestelen.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BERLINDA VAN DAM ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BERLINDA VAN DAM
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO BELGA ?? Ferdinand Grapperhau­s.
FOTO BELGA Ferdinand Grapperhau­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium