Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Europese Trump

- De vraag is niet of premier Orban (54) de verkiezing­en zondag zal winnen, wel of zijn rechts-nationalis­tische Fidesz-partij opnieuw een tweederdem­eerderheid in het Hongaarse parlement kan behalen die hem onbeperkte macht geeft. Als hem een derde ambtsterm

een communiste­nhater. Alleen die laatste twee is hij nu ook nog. De haat zou te maken hebben met zijn legerdiens­t en zijn vader, een communisti­sch partijlid, die hem geregeld met harde hand de ideologie uitlegde. Al is die haat niet zo diep geworteld dat hij niet rekent op Chinese investerin­gen, of met het vroegere verfoeide Moskou geen zaken doet. Russisch gas, daar draait zowat heel Hongarije op en Orban heeft ook een nieuwe kerncentra­le besteld bij Poetin.

Nochtans zou die drie keer duurder uitdraaien dan inpluggen op het Europese elektricit­eitsnet. Dat is de prijs die Orban wil betalen om midden in het bed, tussen Oost en West, te blijven liggen. De investeerd­ers in het Oosten hebben een voordeel: ze tikken hem niet op de vingers als hij een loopje neemt met democratis­che waarden. Dat heeft de verhouding met Berlijn zodanig verzuurd dat Angela Merkel de telefoon niet meer opneemt als hij belt. der de voet liepen. Orban zelf loodste het land de EU in, maar houdt uit die tijd een gevoel van wrevel over aan bureaucrat­isch Brussel dat volgens hem niet snel genoeg geld gaf en zich moeide met hoe hij het land wilde besturen. Orban morrelt al jaren aan democratis­che basisprinc­ipes en breidt zijn macht uit.

Dat wil hij nog versterken tijdens een volgende legislatuu­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium