Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verliefd worden op iemand anders

- Vrouwen vertellen hem alles, maar mannen kent hij pas écht goed. Op beide kan hij naar eigen zeggen verliefd worden, “tot mijn vriend vraagt wat er scheelt”. Het maakt van Jani Kazaltzis – die vandaag 39 wordt – een uniek orakel in de arena der relaties.

Jani Kazaltzis: (schudt met het hoofd) Bij een eerste ontmoeting is het uiterlijk súperbelan­grijk. Punt. Het is het eerste wat je ziet, en dus komt het innerlijke aspect later. Stel dat je gaat daten met iemand en je verschijnt op de afspraak alsof je uit de tuin komt. Sorry, dat vindt niemand aantrekkel­ijk. Net als een T-shirt met Mickey Mouse erop dragen of niet frisgewass­en zijn.

Ook als je in een relatie zit, is het fijn om je op te maken voor elkaar. Als mijn vriend en ik gaan eten en hij heeft zichtbaar z’n best voor me gedaan, word ik blij.

De liefde was niet blind toen jij je vriend voor het eerst zag. Je wist meteen dat hij de ware was. (knikt) Ik zag hem en zei: dat is de man van mijn leven. Op basis van zijn uiterlijk dus. ’t Is een heel schone gast. In die mate dat ik hele stomme dingen gedaan heb om aan zijn nummer te geraken. We stonden allebei in een discotheek en ik ging mezelf voorstelle­n. Toen ik zijn nummer vroeg, weigerde hij. Een krak in mijn ego in combinatie met de chaos in mijn verliefde hoofd heeft er toen voor gezorgd dat ik zomaar z’n gsm uit zijn broekzak gehaald heb, en ermee weggelopen ben. Het was zo’n oude gsm waarvoor geen code nodig was. Ik heb dan mezelf gebeld. Zo had ik zijn nummer toch. Eenmaal thuis dacht ik: you fucked it up big time. Dagen nadien schaamde ik me nog. Toen ik hem weer tegenkwam, heb ik hem samen met mijn excuses iets te drinken aangeboden. Zo zijn we aan de praat geraakt.

Oogcontact is in de gayscene anders dan bij hetero’s, naar het schijnt. Twee keer kijken en de derde keer wegkijken: is dat de regel bij hetero’s? Een homo blijft wat langer kijken. Maar niet té lang, of het wordt freaky. Om echt van iemand te houden, moet je minstens ook een béétje van jezelf houden, denk ik. Als je niet genoeg om jezelf geeft, ga je misschien onderdanig worden, of dingen toelaten die je eigenlijk niet wilt. Als ik naar mezelf kijk, zie ik dat ik niet voor de volle 100% van mezelf hou. Wat beter kan, is mijn vermogen om te relativere­n. Ik ben daar superslech­t in, trek me dingen aan die ik me niet zou moeten aantrekken. Zoals kijkcijfer­s. Weken voor de lancering van een nieuw programma heb ik slapeloze nachten. Ik ben dat beu, wil daaraan werken. Totaalscor­e: 75% tevreden met mezelf. Met periodes van 60% (lachje).

Op je 39ste lonkt de 40. Welke middeltjes komen daarbij kijken om er fris te blijven uitzien?

Ik smeer crèmes. Gebruik vitamine E en C voor m’n gezicht, drink veel water. Hyaluronzu­ur (lichaamsei­gen stof die de huid helpt te hydrateren, red.) gebruik ik in spuit- én serumvorm. Dat werkt tegen de vermoeidhe­id. Wat ik nooit zal doen, is de vorm van mijn gezicht laten veranderen. Geen neus- of kaakoperat­ie voor mij dus. Afgaande op wat vriendinne­n me vertellen, is er op het vlak van seks inderdaad een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn meer jagers, waardoor seks voor hen makkelijke­r is. Misschien speelt de voortplant­ingsdrift mee. Bij vrouwen is seks meer een liefdesspe­l dan een daad. Zo hoor ik het toch. Als ik voor mezelf spreek, wil ik op z’n minst wel een béétje liefde voor het tot seks komt.

Je spreekt over voortplant­ingsdrift. Is er nog een kinderwens ten huize Kazaltzis?

We hebben lang gebabbeld over een kindje. We zijn dat blijven doen, tot we eens goed gekeken hebben hoe onze levens in elkaar zitten, en zagen hoe alles zo praktisch dreigde te worden met een kindje erbij. Dus zijn we van dat plan afgestapt. Ik denk niet dat er nog een kindje zal komen.

Dat “praktisch worden” vind jij de meest gemaakte fout bij heterokopp­els.

Daarmee bedoel ik: praktische planningen en afspraken die het samenleven beheersen. Jij bent zo laat thuis, dus maak jij het eten. Ik doe dan de afwas. En als zo’n afspraak niet nageleefd wordt, begint een van de twee zich op te jagen. Ik mag er niet aan denken. Er wordt al zoveel in een schema gegoten. Ruim gewoon zelf op, als je een probleem hebt met de rommel. Of bel een poetshulp.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium