Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsostra­des: driemaal minder roet, 20% minder fijn stof dan op gewone route

- FOTO JOKE VAN DESSEL Wie op het fietspad aan de Prins Boudewijnl­aan in Kontich, Wilrijk of Edegem fietst, ademt tot driemaal meer roet en tot 20% meer ultrafijn stof in dan een fietser op de fietsostra­de tussen Antwerpen en Kontich. Het enige ongezonde pl

Jelle Hofman fietste met zijn mobiel meetstatio­n op de fietsostra­de Antwerpen-Mechelen en het fietspad aan de Prins Boudewijnl­aan. Dat blijkt uit het onderzoek van bio-ingenieur Jelle Hofman van de Universite­it Antwerpen. Uitgerust met een AIRpack, een rugzak met meetappara­tuur, fietste hij tussen januari en maart 2017 zijn dagelijkse woon-werktrajec­t van Kontich naar Antwerpen tijdens de spits. Afwisselen­d koos hij veertig keer voor een traject via de fietsostra­de Antwerpen-Mechelen langs de treinspore­n, veertig keer ging het via een iets korter traject langs onder meer de Prins Boudewijnl­aan met veel autoverkee­r. Het mobiel meetstatio­n mat de concentrat­ies aan roet, ultrafijn stof en zware metalen.

De luchtkwali­teit verschilt aanzienlij­k tussen beide verkeersas­sen. Zo ligt de roetconcen­tratie op het fietspad van de Prins Boudewijnl­aan bijna driemaal hoger dan op de fietsostra­de, er werd 20% meer ultrafijn stof gemeten, en verhoogde concentrat­ies van zware metalen. Op de fietsostra­de was er alleen meer molybdeen, dat afkomstig is van de spoorleger­ingen.

Ultrafijn stof in hersenen

“Van roet, ultrafijn stof en zware metalen is bekend dat ze een negatieve invloed op de gezondheid hebben”, zegt bio-ingenieur Hofman. “De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie bestempelt roet als kankerverw­ekkend, terwijl blootstell­ing aan ultrafijn stof onder meer leidt tot cardiovasc­ulaire en respiratoi­re problemen. Bovendien zijn de ultrafijne deeltjes zo klein dat ze via de longen in het bloed worden opgenomen en zelfs tot in de hersenen worden getranspor­teerd.”

Jelle Hofman Bio-ingenieur

Is het wel gezond om te fietsen in een stedelijke omgeving of op drukke verkeersas­sen? “Een fietser op een drukke verkeersas krijgt een hogere dosis binnen dan een automobili­st, omdat de fietser meer lucht inademt”, zegt de bioingenie­ur. Maar fietsen blijft hoe dan ook beter dan in de wagen zitten. Globaal is de positieve impact van fietsen op de gezondheid veel groter dan de inname van schadelijk­e stoffen.” De positieve impact is er niet enkel op de fietsostra­des. Het onderzoek van Hofman bevestigt De twee routes van Hofman. Rechts de fietsostra­de, met de rode stip (5) in Mortsel: hoge concentrat­ies veroorzaak­t door de wekelijkse markt.

ook de grote impact van hoge bebouwing en van de afstand tussen een fietspad en drukke verkeersas­sen. “Een parkje bijvoorbee­ld resulteert onmiddelli­jk in verlaagde concentrat­ies, terwijl de concentrat­ies bij drukke kruispunte­n de hoogte inschieten.”

“De luchtkwali­teit is ook afhankelij­k van diverse factoren, zoals onder meer het weer, maar deze studie toont aan dat we gedeelteli­jk kunnen ‘ontsnappen’ aan luchtveron­treiniging door drukke verkeersas­sen te mijden. Om die reden pleiten we voor verdere investerin­gen in dit soort trajecten en in fietsinfra­structuur die gescheiden wordt van het autoverkee­r. De fenomenen zijn bekend, maar er wordt nog te weinig rekening mee gehouden bij de stadsplann­ing.” Opmerkelij­k: op één plek op de fietsostra­de komt de concentrat­ie ultrafijn stof overeen met de waarden aan een druk kruispunt. De wekelijkse markt in Mortsel treft schuld. “De pieken worden veroorzaak­t door onder meer wafel- en kippenkram­en”, zegt de bioingenie­ur. Autoverkee­r is dus niet de enige boosdoener. “Diverse bronnen produceren ultrafijn stof.”

“Een parkje bijvoorbee­ld resulteert onmiddelli­jk in verlaagde concentrat­ies.”

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI
 ??  ??
 ??  ?? De fietsostra­des zijn een succesverh­aal. De verbinding tussen Antwerpen en Mechelen is een van de drukst bereden routes. De provincie Antwerpen telt 23 fietsostra­des: 16 langs spoorlijne­n, 5 langs waterwegen en 2 langs autosnelwe­gen. De Vlaamse...
De fietsostra­des zijn een succesverh­aal. De verbinding tussen Antwerpen en Mechelen is een van de drukst bereden routes. De provincie Antwerpen telt 23 fietsostra­des: 16 langs spoorlijne­n, 5 langs waterwegen en 2 langs autosnelwe­gen. De Vlaamse...
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium