Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kleine, ondeugende jongen van vijftig

- “Den apsjaar”, zo noemde auteur Walter van den Broeck wijlen Frank Aendenboom (76) op het einde van de plechtighe­id. Een verwijzing naar Rik uit de populaire VTM-reeks Lili en Marleen, een van de personages die de vorige week overleden acteur zullen doen

“Atlas is dood”, verwees ook acteur Jan Decleir vrijdag in een videoboods­chap naar een van de vele personages die Frank Aendenboom ooit gestalte gaf. Die videoboods­chap was te zien in een volledig gevuld muziekcent­rum Amuz in de Kammenstra­at, waar de afscheidsp­lechtighei­d plaatsvond van de acteur die op televisie zo vaak rollen met een donker kantje vertolkte.

Behalve vrienden en familie was een grote schare acteurs, schrijvers en regisseurs naar Amuz afgezakt om afscheid te nemen. Collega’s als Carry Goossens, Peter Van Den Begin, Luk Wyns, Hubert Damen, Tom Lanoye, Reinhilde Decleir, Axel Daeseleire, Herbert Flack en Marilou Mermans waren aanwezig.

Hubert Damen hield een pakkende speech in het Antwerps; een dialect dat Aendenboom met verve en gepaste trots sprak. “Je moest Frank kennen. Hij kon soms zeer gesloten en zelfs afstandeli­jk overkomen. Maar als je daar doorheen zag, ontmoette je een warme, innemende man.”

“Velos!”

Damen vertelde hoe hij ooit met Aendenboom en een aantal andere acteurs op een terras zat. “Frank zei de hele tijd niets, tot hij op zeker moment ‘velos!’ riep. Wat volgde, was een tirade tegen fietsers. Met gespeelde verontwaar­diging kloeg hij dat je in Antwerpen nauwelijks nog met de auto kon rijden. Hij wilde ons aan het lachen brengen door te provoceren. Het lukte altijd.”

Het was een lange plechtighe­id, ruim twee uur, waarin meerdere mensen hun herinnerin­gen en verdriet met de aanwezigen deelden. De kleinkinde­ren van de overleden acteur legden rozen neer bij een aantal van hun tekeningen. Een andere kleinzoon vertelde geëmotione­erd over zijn grootvader. Walter Van de Velde, regisseur van Lili en Marleen, vertelde hoe hij bij het schrijven van het personage Rik de hele tijd aan Frank Aendenboom dacht.

“Ik durfde hem eigenlijk niet voor de rol te vragen, maar toen hij het scenario las, hapte hij meteen toe. ‘Ik heb nog nooit zo’n sterks Antwerps scenario gelezen’, zei hij.”

Voor acteur Peter Van Den Begin is Aendenboom een jeugdheld. “Ik kende hem als kind uit de serie Johan en de Alverman. Later zou ik onder meer in Matroesjka’s met hem samenspele­n. Ik heb hem helaas nooit in het theater zien spelen.”

De as van Aendenboom werd vrijdag, na de plechtighe­id, uitgestroo­id in de Noordzee. Daarbij waren alleen familie en intieme vrienden aanwezig.

 ??  ??
 ?? FOTO'S KRIS VAN EXEL FOTO BERT HULSELMANS ?? Amuz zat vol voor de plechtighe­id. Frank Aendenboom: een man met een handleidin­g, maar wie die kende had er een warme vriend bij.
FOTO'S KRIS VAN EXEL FOTO BERT HULSELMANS Amuz zat vol voor de plechtighe­id. Frank Aendenboom: een man met een handleidin­g, maar wie die kende had er een warme vriend bij.
 ??  ?? Carry Goossens.
Carry Goossens.
 ??  ?? Reinhilde Decleir.
Reinhilde Decleir.
 ??  ?? Hubert Damen.
Hubert Damen.
 ??  ?? Tom Lanoye.
Tom Lanoye.
 ??  ?? Veerle Eyckermans.
Veerle Eyckermans.
 ??  ?? Peter Van Den Begin.
Peter Van Den Begin.
 ??  ?? Herbert Flack.
Herbert Flack.
 ??  ?? Bob Cools.
Bob Cools.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium