Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen tegen partij Islam, maar verbieden wordt lastig

- FOTO BART DEWAELE FOTO AN NELISSEN TEX VAN BERLAER

Theo Francken

Staatssecr­etaris Asiel en Migratie (N-VA) ‘‘Alle partijen die de sharia willen doorvoeren, moeten verboden worden.’’

Als het van N-VA afhangt, dan wordt de partij Islam aan banden gelegd. Islam, dat vooralsnog niet in Vlaanderen opkomt, werd bedolven onder een stortvloed van kritiek nadat de partij had gepleit voor gescheiden openbaar vervoer voor mannen en vrouwen. Maar een partij die de sharia wil invoeren, moet worden verboden, klinkt het bij de Vlaams-nationalis­ten, die gehoor krijgen bij Open Vld. “Symboolpol­itiek”, zeggen experts.

Het gebeurt niet vaak, maar de Wetstraat toonde gisteren volledige eensgezind­heid. Van Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci tot haar N-VAcollega Bart De Wever: iedereen struikelde over elkaar om de partij Islam het hardst te veroordele­n. Het voorstel om apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen in te voeren, schoot bij alle Vlaamse politie- ke partijen in het verkeerde keelgat.

Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen spreekt zich negatief uit. “Wij veroordele­n de woorden van de partij Islam, omdat ze seksistisc­h zijn en stereotype­n in de hand werken”, klinkt het. “De meldingen die het Instituut heeft ontvangen zullen nu verder door de juridische dienst worden geanalysee­rd op basis van de Genderwet.”

Spuwen op Europa

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt het gedachtego­ed van Islam “choquerend”, en stelt voor om de partij te verbieden. En daarvoor hoeft het niet bij die ene formatie te blijven, klinkt het. “Alle partijen die de sharia willen doorvoeren, moeten verboden worden”, zegt Francken. “In Duitsland bestaat dat al. Ook bij ons moet dat debat gevoerd worden.”

Volgens de Vlaams-nationalis­ten kan het niet dat politieke partijen in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Dit is niet Europa, dit is spuwen op Europa”, aldus Francken.

De staatssecr­etaris krijgt gehoor bij Open Vld. Federaal fractievoo­rzitter Patrick Dewael nodigt de andere meerderhei­dspartijen uit om de scheiding van geloof en staat expliciet in de Grondwet in te schrijven. “De Grondwet is de beste garantie voor de vrijwaring tegen een partij als Islam, die het recht heeft op gekke meningen, maar die nooit haar programma in de praktijk zal kunnen omzetten”, aldus Dewael in een opiniestuk in Knack.

Coalitiepa­rtner CD&V wil voorlopig zo ver niet gaan, en kijkt naar de bestaande rechtsmidd­elen om de partij een halt toe te roepen.

Symboolpol­itiek

Het verbieden van partijen vereist inderdaad nieuwe wetten, zegt jurist Jogchum Vrielink van de Brusselse Université Saint-Louis. “Er bestaat immers geen partijverb­od in België”, zegt hij.

Maar zo’n verbod invoeren zou niet praktisch zijn. “De meeste partijen hebben geen rechtspers­oon, maar zijn vereniging­en”, aldus Vrielink. “Je zou dus de feitelijke vereniging­en moeten verbieden, maar dat zegt weinig. Dan kan de opgedoekte vereniging X de dag nadien gewoon als vereniging Y door het leven gaan.”

Zelfs in Duitsland, waar het verbod bestaat, wordt het daarom steeds minder toegepast. Een betere oplossing is het vervolgen van individuen voor het aanzetten tot haat of andere strafbare feiten, zegt Vrielink. Dat kan perfect via de huidige wetgeving. Hij bestempelt het voorstel dan ook eerder als “symboolpol­itiek”.

 ??  ?? Een fitnesscen­trum dat alleen vrouwen toelaat, dat bestaat wel al in ons land.
Een fitnesscen­trum dat alleen vrouwen toelaat, dat bestaat wel al in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium