Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste zwembad voor waterbuffe­ls opent in Sint-Antonius

Eerste buffelzwem­bad van Vlaanderen opent volgende week

- 15 april, vanaf 12.30u, Raymond Delbekestr­aat 211 in Sint-Antonius KRISTIN MATTHYSSEN

Bij melkveehou­der Wim Keysers (37) en zijn vrouw Wendy Dekker (30) in Zoersel begint volgende zondag het zwembadsei­zoen. Het is te zeggen: toch voor hun waterbuffe­ls. Wim en Wendy hebben in hun nieuwe buffelwei een mooie vijver gegraven.

Vorige zomer werd de klassieke bonte melkveesta­pel van Wim en Wendy uitgebreid met twaalf volwassen vrouwelijk­e waterbuffe­ls en een buffelstie­r van een buffelfarm in Nederland. Intussen werden er tien buffelkalv­eren geboren.

Buffelmelk is heel populair bij onder meer Turkse gezinnen. De melk bevat meer calcium en minder cholestero­l. Boerin Wendy Dekker, die met haar mobiele Melkauto veel in steden zoals Antwerpen en Brussel staat, merkte daar dat er grote vraag is naar buffelmelk. Maar ook klanten uit de omgeving van de boerderij van Keysers in Sint-Antonius (Zoersel) hebben de goede eigenschap­pen intussen ontdekt.

“We melken nu sinds een dik halfjaar en kunnen amper aan de vraag voldoen. Ik zou graag nog wat waterbuffe­ls willen bijkopen, maar het is heel moeilijk om kwalitatie­ve waterbuffe­ls te vinden. Daarom gaan we via kweek onze eigen buffelkudd­e nog uitbreiden. De koeien zijn weer allemaal drachtig.”

Sinds hun aankomst in Zoersel staan de dieren op stal, maar daar komt nu veranderin­g in. Wendy en Wim maakten een grote buffelwei met een royale zwemvijver. Voor de tien jonge buffeltjes is er

nog een aparte kalverweid­e. Plonsen

“Waterbuffe­ls houden enorm van plonsen en baggeren. Het zit gewoon in hun natuur ingebakken”, zegt Wendy. “In de buffelfarm in Nederland waar wij onze buffels kochten is er geen vijver ze kennen het dus niet - en toch twijfel ik geen moment dat ze niet lang zullen aarzelen om in het water te gaan. Er is ooit eens een kalf ontsnapt en hij lag meteen te rollen in een regenplas.”

Wendy gaf Wim instructie­s om een vijver te graven tot op borsthoogt­e, maar hij is een beetje dieper gegaan, om er meteen wat grondwater in te krijgen. De rest van het water wordt nog bijgepompt. De wanden zijn schuin, zodat de buffels makkelijk in en uit hun zwembad kunnen stappen.

“Komende zaterdag gaan we de kudde voor het eerst loslaten in de buffelwei. Zondag 15 april vanaf 12.30u zijn de mensen hier welkom. Het lintje zal om 13u doorgeknip­t worden, waarschijn­lijk door burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). Daarna starten er rondleidin­gen in het bedrijf, kunnen bezoekers buffels knuffelen, een kalf ‘adopteren’, een buffelburg­er eten en kennismake­n met het nieuwe hoevewinke­ltje, dat elke woensdag en zondag tussen 14 en 18u open zal zijn. Naast alle producten van de Melkauto, zullen we in de hoevewinke­l ook diepgevror­en buffelvlee­s verkopen.”

Wendy en Wim willen nog meer inzetten op toeristisc­he rondleidin­gen met buffelknuf­felmoment. Daarom is er een breed looppad naast de zwemvijver om de buffels te observeren.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ??
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN
 ?? FOTO KMA ?? Melkveehou­ders Wim en Wendy voor hun versgegrav­en buffelvijv­er. Tijd voor een poolparty!
FOTO KMA Melkveehou­ders Wim en Wendy voor hun versgegrav­en buffelvijv­er. Tijd voor een poolparty!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium