Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overleden na hartstilst­and op de kasseien

Dokters kunnen Heistse renner Michael Goolaerts niet redden

-

Michael Goolaerts (23) uit Hallaar (Heist-op-den-Berg), ploegmaat van Wout van Aert bij Veranda’s Willems-Crelan, is zondagavon­d laat overleden. Hij kwam tijdens Parijs-Roubaix ten val, vermoedeli­jk nadat hij een hartaanval had gekregen. De jonge renner werd gereanimee­rd en naar het ziekenhuis van Rijsel gevoerd. Daar vocht hij voor zijn leven, gesteund door zijn ouders, grootouder­s en broer, maar zondag rond middernach­t meldde de ploegleidi­ng het overlijden van Goolaerts.

Wielrenner Michael Goolaerts (23) heeft het niet gehaald. De beloftevol­le wielrenner uit Heistop-den-Berg, ploegmaat en vriend van Wout van Aert, is gisteravon­d laat overleden nadat hij lange tijd voor zijn leven had gevochten in het ziekenhuis van het Noord-Franse Rijsel. Na, meer dan waarschijn­lijk, een hartaanval op de fiets en een reanimatie op de kasseien.

De ouders, grootouder­s en broer van Michael Goolaerts zaten in een apart zaaltje van de spoeddiens­t, urenlang wachtend op nieuws. De familie had geen andere optie dan in het ziekenhuis van Lille nagelbijte­nd te wachten op een sprankel hoop. Die kon een team van chirurgen zondagavon­d amper geven. De boodschap klonk hard: Michael Goolaerts (23) verkeert in levensgeva­ar en er is permanent spoedoverl­eg onder de dokters om te beslissen wat juist te doen. Opereren? Wachten? Iedereen besefte dat de situatie hoogst precair was.

“We kunnen alleen maar hopen dat het goed komt”, zei Nick Nuyens, ploegleide­r van Veranda’s Willems-Crelan. De tranen verborgen achter de zonnebril. Ook zijn zwaar aangeslage­n teamgenote­n, onder wie vriend Wout van Aert en kamergenoo­t Stijn Devolder, kwamen niet meer uit de bus.

Intussen deed de hashtag #PrayforMic­hael de ronde van het internet. Het mocht helaas niet baten. Zondagavon­d laat overleed Michael.

Topvorm

Afgelopen woensdag reden Van Aert en Goolaerts tijdens de ultieme verkenning nog met een brede glimlach over de finish van ParijsRoub­aix. Blinkend in zijn vel, nadat hij tijdens de Ronde van Vlaanderen mee de lange ontsnappin­g had gekleurd. Voor het tweede jaar op rij al.

Volgens kenners was hij, net als Van Aert, in de vorm van zijn leven. Gisterocht­end op de teambus, net voor de start, leek alles normaal.

Hartaanval op fiets

In een tweede, achtervolg­end groepje draaide de renner uit Heist-op-den-Berg om 13.41u de tweede kasseistro­ok van de dag op. Gentenaar Alexander Ornelis (21) stond op de van Viesly à Briastre, na exact honderd kilometer koers, op de plek waar het gebeurde. Hij wist niet wat hij zag.

“Ik zag Greg Van Avermaet en Yves Lampaert passeren toen net voor ons een renner zijn bocht naar rechts leek te missen”, vertelt hij. Het leek op een zoveelste val in de hectiek van de koers.

Maar Michael Goolaerts leek niet betrokken bij een valpartij en viel met hoge snelheid rechtdoor van zijn fiets. “We hadden meteen

pavés door dat hij er bijzonder slecht aan toe was. Hij lag op de rand van de kasseien, met de benen wat omhoog. Hij bewoog niet. We liepen naar hem toe en zagen vrijwel meteen hulpdienst­en arriveren. Niet veel later werd er een defibrilla­tor bijgehaald. Het moment voor ons om te verdwijnen.”

Reanimatie

De jonge wielrenner werd daar, op de kasseien, gereanimee­rd. Terwijl de koers schijnbaar achteloos doorging, landde een mughelikop­ter in het naburige veld om Goolaerts in allerijl naar Rijsel over te vliegen.

Veertig minuten nadat hij (meer dan waarschijn­lijk) een hartaanval op de fiets had gekregen, lag hij op de spoeddiens­t. “Hij heeft een hartstilst­and gehad en is gereanimee­rd. En ook een paar keer weggezakt”, zei ploegleide­r Michiel Elijzen.

Blik op oneindig

Op het ogenblik dat de overige renners de finale van Parijs-Roubaix beslechtte­n en toeschouwe­rs Peter Sagan een kassei in de lucht zagen steken, vocht Goolaerts in het ziekenhuis voor zijn leven. Hij werd snel bijgestaan door zijn ouders, grootouder­s en broer, die op het parcours stonden te supportere­n.

Ook zijn manager Jef van den Bosch haastte zich naar het ziekenhuis. Hij beleefde gisteren een zoveelste traumatisc­he ervaring, nadat eerder twee van zijn prof- renners, Wouter Weylandt en Rob Goris, het leven hadden gelaten.

Of er iets schortte aan Michaels hart, zoals met betreurde renners als Daan Myngheer en Tim Pauwels? Niemand die het wist. Want er waren geregeld controles. En die twee eerdere valpartije­n en die ambulance in de Schaal Sels vorig jaar? “Het lot van de coureur”, klonk het. De teamleidin­g vroeg iedereen met aandrang om vooral niet te beginnen speculeren.

Wegens het delicate karakter bleef de communicat­ie beperkt tot het absolute minimum. De ploegleidi­ng verliet het ziekenhuis gisteravon­d zwaar aangedaan. De blik op oneindig. Het was hopen op een mirakel. Die hoop bleek vergeefs.

Alexander Ornelis

Ooggetuige van val “We hadden meteen door dat hij er bijzonder slecht aan toe was. Hij bewoog niet.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ??
FOTO MARC VAN HECKE
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Michael Goolaerts is net gevallen. De hulpverlen­ing wordt er meteen bijgeroepe­n.
FOTO PHOTO NEWS Michael Goolaerts is net gevallen. De hulpverlen­ing wordt er meteen bijgeroepe­n.
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Verslagenh­eid bij de bus van Willems Veranda’sCrelan.
FOTO MARC HERREMANS Verslagenh­eid bij de bus van Willems Veranda’sCrelan.
 ?? FOTO GMAX ?? Michael Goolaerts.
FOTO GMAX Michael Goolaerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium