Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump tegen het beest

- Dirk Hendrikx Redacteur

Beest Assad gaat een hoge prijs voor deze dodelijke aanval met chemische wapens betalen.”

Aldus klonk Trump na de vermoedeli­jke chemische aanval in de Syrische stad Douma. Het is de Amerikaans­e president ten voeten uit: schelden tegen alle diplomatie­ke gebruiken in en dreigen nog voor er bevestigin­g is dat het Syrische leger inderdaad burgers heeft bestookt met gifgas.

In deze confrontat­ie zit het ergere kwaad natuurlijk aan de kant van de Syrische president Assad en diens steunpilar­en Rusland en Iran. Opvallend is dat Trump, na jaren van merkwaardi­ge sympathie voor Poetin, de Russische president nu regelrecht veroordeel­t: “President Poetin, Rusland en Iran zijn verantwoor­delijk voor het steunen van beest Assad.” Een paar weken geleden nog had hij Poetin gefelicite­erd met diens verkiezing­soverwinni­ng, tegen de raad van zijn adviseurs in.

Net een jaar geleden liet Trump 59 Tomahawkkr­uisrakette­n afvuren op een Syrische luchthaven als vergelding voor een gasaanval. Dat bevel kwam er toen exact 68 uren na die chemische aanval. Trump zit nu opnieuw in de positie dat hij zijn woorden in daden moet omzetten, zeker omdat hij opnieuw Obama heeft bekritisee­rd voor diens terughoude­ndheid: “Als president Obama zijn rode lijn in het zand had getrokken, zou de Syrische ramp al lang geleden hebben opgehouden. Beest Assad zou geschieden­is geweest zijn!”

Obama hoopte Syrië tot een akkoord te dwingen om zijn chemische wapens te laten vernietige­n. Zo’n akkoord kwam er ook, plus een begin van uitvoering, maar het belette Assad niet om op termijn opnieuw chemische aanvallen te lanceren. Dat hebben de Tomahawks van Trump dus ook niet gedaan. De vraag is of een militaire operatie die wel enig resultaat heeft, denkbaar is. Assad is aan de winnende hand, de rebellen worden verder teruggedro­ngen. Een klassieke vergelding, zoals een gerichte aanval op een militair doelwit, zal hij niet als een groot drama ervaren. Een grootschal­iger offensief lijkt onmogelijk zonder dat onder Syrische burgers slachtoffe­rs vallen. Een heel andere strategie dan? Luttele tijd nadat Trump had gezegd dat hij alle Amerikaans­e militairen wil terugtrekk­en? De Europese Unie weegt zoals gewoonlijk totaal niet in deze crisis. De schrale troost is dat het niet eens wat uitmaakt in het Syrische hellemoera­s. Maar een poging om toch enig verschil te maken, zou niet misstaan tegenover zoveel leed.

De diplomatie­ke sleutel zit waarschijn­lijk bij Poetin. Maar gebruikt die niet zelf gifgas om af te rekenen met oude vijanden? Hele diepe zucht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium