Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit misbruik van ons systeem van autodelen móét stoppen”

Joyride eindigt weer in crash: Poppy neemt maatregele­n

- DENNIS VAN DAMME

Opnieuw is een auto van Poppy, een nog relatief nieuwe maar populaire autodeeldi­enst, totaal in de vernieling gereden. En opnieuw vluchtten de inzittende­n weg. “Dit soort misbruik móét eruit”, reageert CEO Alexander Van Laer. De start-up gaat extra maatregele­n nemen om het systeem beter te beveiligen.

De ravage was groot, zaterdagav­ond op het kruispunt van de Camille Huysmansla­an met de Jan De Voslei op het Kiel in Antwerpen. Een auto van Poppy kwam met hoge snelheid over het kruispunt gevlamd richting stadscentr­um, negeerde daarbij een rood licht en moest uitwijken voor een andere auto die zich wél netjes aan de regels had gehouden en dus door het groene licht was gereden. “De chauffeur verloor de controle over het stuur, raakte de verhoogde middenberm, ging overkop en kwam op zijn zij tot stilstand tegen een andere wagen”, aldus de Antwerpse politie. Bij de aanrijding sneuvelde ook een verkeersli­cht.

Volgens de politie zagen getuigen daarna vier inzittende­n door het bestuurder­sraampje klauteren en ervandoor gaan. De auto lieten ze achter. “De wagen werd getakeld met het oog op een sporenonde­rzoek om zo de identiteit van de inzittende­n te achterhale­n”, zegt de politie. Er raakte bij het ongeval niemand gewond.

Extra maatregele­n

Poppy laat weten dat het aan nieuwe maatregele­n werkt om dit soort misbruik te kunnen tegengaan. Die zouden op zeer korte termijn worden doorgevoer­d. Het is niet de eerste keer dat de nog jonge start-up zijn registrati­esysteem moet verstrenge­n. In februari werd óók al een auto van Poppy in de vernieling gereden tijdens een joyride, toen op een parking op de Noorderlaa­n. “Na dat incident hebben we het registrati­esysteem aangepast”, zegt CEO Alexander Van Laer van Poppy. “Naast de identiteit­skaart, het rijbewijs en de kredietkaa­rtgegevens moeten nieuwe gebruikers sindsdien ook een selfie insturen, zodat onze mensen manueel kunnen nagaan of de persoon die zich registreer­t ook effectief de persoon op de identiteit­skaart is.”

Maar die maatregel volstond dus niet, zo blijkt nu. En dat betreuren ze bij het autodeelsy­steem ten zeerste. “Ik vind het echt ontzettend jammer dat er enkelingen zijn die het nodig vinden om onze service zo te misbruiken”, zucht Van Laer. “We werken dan ook intensief samen met de politie om deze mensen op te sporen en anderzijds er mee voor te zorgen dat ze gevonden kunnen worden. Dit misbruik móét stoppen.”

Of dat laatste het geval is wat het ongeval op het Kiel betreft, kon de CEO ook gisteren nog niet zeggen. “We zijn nog bezig aan een analyse van dat voorval. En het onderzoek van de politie loopt.”

Alexander Van Laer

CEO Poppy

“Het is voor ons een prioriteit om mensen met slechte bedoelinge­n van ons platform te houden.”

Schorsing

Poppy roept zijn gebruikers, van wie volgens de CEO 99% het systeem wél correct gebruikt, op om misbruik door anderen zo snel mogelijk te melden. “Wie iemand iets ziet doen met een auto van Poppy dat niet door de beugel kan, kan ons via alle mogelijke kanalen contactere­n: via mail, via Facebook, via ons callcenter, noem maar op. De situatie wordt dan meteen opgevolgd en eventueel zal de overtreden­de gebruiker worden geschorst.”

 ?? FOTO RR ?? Bij een nieuwe joyride, zaterdagav­ond op het Kiel, belandde een auto van Poppy op de zijkant. De inzittende­n gingen ervandoor.
FOTO RR Bij een nieuwe joyride, zaterdagav­ond op het Kiel, belandde een auto van Poppy op de zijkant. De inzittende­n gingen ervandoor.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium