Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sandwich met salami ontmaskert meesterdie­ven

Vanavond op tv reconstruc­tie roof van de eeuw: gangsters verdwijnen met ruim 100 miljoen aan diamanten

-

Het VTM-programma Dossier X reconstrue­ert vanavond de zogenaamde ‘diamantroo­f van de eeuw’, waarbij 109 kluizen van het Antwerp Diamond Center werden leeggeroof­d en voor minstens 100 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaak­t. De daders liepen tegen de lamp door een weggesmete­n sandwich met salami.

De kraak wordt nog steeds gezien als de grootste diamantroo­f uit de geschieden­is. Het verhaal doet denken aan Ocean’s Eleven, de film waarin een groep beroepsgan­gsters de kluis van een casino in Las Vegas kraakt. Alles is aanwezig voor een Hollywoodb­lockbuster: een enorme buit, hoogtechno­logische beveiligin­gsmaatrege­len die feilloos worden omzeild, maar ook een kapitale blunder die uiteindeli­jk zal leiden tot de arrestatie van de bende.

Die film komt er trouwens. Paramount Pictures heeft de rechten gekocht om het verhaal op het witte doek te brengen.

Alarmcentr­ale: kluis is intact

Het is maandag 17 februari 2003 als een speurder van de Cel Diamant van de gerechteli­jke politie telefoon krijgt. De nochtans onkraakbaa­r geachte kluizen van het Antwerp Diamond Center, in het hart van het diamantkwa­rtier, zijn leeggeroof­d.

Als de speurder gaat kijken, treft hij een ravage aan. De dieven hebben van alles achtergela­ten: hamers en geld, maar ook zelfs een goudstaaf en dure juwelen. Het strafste van al: volgens de alarmcentr­ale is de kluis intact.

Alles wijst op een inside job. In de diamantwij­k hangen 63 camera’s en de kluizen zijn beveiligd met systemen die een alarm doen afgaan bij de minste afwijking in warmte, beweging en geluid. Er zijn een speciale sleutel en een speciale code die alleen de concierge van het Diamond Center kent. Voor hun kraak gebruikten de dieven zelfgemaak­te hefboomsys­temen om de kluizen te openen en plakten ze alles af met plastic zakken en tape om de alarmsyste­men te omzeilen. Er worden geen sporen van inbraak gevonden. “Een huzarenstu­kje”, zeggen de speurders.

Sluikstort Maar de perfecte misdaad bestaat niet. Terwijl de speurders zich in het haar staan te krabben,

valt de oplossing voor het diefstaldo­ssier nog diezelfde maandag in hun schoot. In Vilvoorde belt een gepensione­erde kruidenier de politie omdat er opnieuw sluikstort­ers aan het werk zijn geweest in de buurt van zijn zaak. Daarvoor heeft hij al vaker de politie gebeld. Maar deze keer is zijn oproep van goudwaarde. In het afval vindt de politie immers kapotgesch­eurde videocasse­ttes, geldbriefj­es en papiertjes met ‘Antwerp Diamond Center’ erop geschreven.

En nog belangrijk­er: een bestelbon voor een minicamera op naam van ene Leonardo Notarbarto­lo. Samen met de resten van een sandwich met salami.

Hoe de meesterdie­ven zo nonchalant hadden kunnen zijn? Een van hen had na de klus een paniekaanv­al gekregen. Het plan was om het bewijsmate­riaal te dumpen in een bos in Frankrijk, maar nu beslisten ze om dat te doen in Vilvoorde. Het zal een catastrofa­le blunder blijken.

En de buit?

Want Notarbarto­lo is betrapt. Met DNA van de half opgegeten sandwich met salami wordt hij aan de kraak gelinkt. De man had al drie jaar vóór de kraak een kantoor in de diamantwij­k gehuurd. Iedereen daar kende hem. Die minicamera, waarvan er een bestel- bon werd gevonden? Die had hij gekocht om de conciërge mee te filmen.

Enkele dagen na de roof keert Notarbarto­lo droogweg terug naar zijn kantoor. Om geen argwaan te wekken. Want hij weet natuurlijk dat de politie meteen een lijst opstelt van mensen uit de sector die na de kraak niet meer terugkeren naar hun werk. Zijn plan mislukt. Hij wordt meteen opgepakt.

Daarnaast worden nog drie anderen opgepakt. Notarbarto­lo wordt veroordeel­d tot tien jaar, maar is ondertusse­n alweer vrij, net als zijn mededaders. Vermoed wordt dat er overigens nog meer daders waren die nooit werden geïdentifi­ceerd.

En de buit? Die werd nooit gerecupere­erd.

Dossier X, VTM, 21.45u

 ?? FOTO VTM ?? Een beeld van de reconstruc­tie van de roof.
FOTO VTM Een beeld van de reconstruc­tie van de roof.
 ?? FOTO VTM ?? Vier mannen werden opgepakt, maar zijn inmiddels weer vrij. Tweede van links: Leonardo Notarbarto­lo.
FOTO VTM Vier mannen werden opgepakt, maar zijn inmiddels weer vrij. Tweede van links: Leonardo Notarbarto­lo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium