Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog 6 maanden om vrouwen te zoeken

Partijen krijgen kieslijste­n niet gevuld door quota

-

Binnen een halfjaar trekken we naar de stembus voor de gemeentera­adsverkiez­ingen en de partijen zijn nog volop mensen aan het zoeken om de kieslijste­n te vullen. Maar dat loopt niet overal even vlot. N-VA-politica Valerie Van Peel vindt naar eigen zeggen geen vrouwen meer en ziet de wettelijke quota liever verdwijnen. “Het probleem ligt bij de partijen zelf, niet bij de vrouwen”, zegt de Vrouwenraa­d.

“Ik vind geen vrouwen.” N-VAKamerlid Valerie Van Peel is wanhopig op zoek naar vijf kandidaten voor haar lokale lijst in het Antwerpse Kapellen. Om aan de quota te voldoen, mogen die plaatsen niet worden ingevuld door mannen. Volgens de wet moet de helft van elke lijst vrouw zijn, en mogen de nummers één en twee op de lijst niet van hetzelfde geslacht zijn.

“Maar er zijn nu eenmaal minder vrouwen geïnteress­eerd om in de politiek te gaan”, zegt Van Peel. “Een paar ambitieuze en capabele vrouwen vinden voor bovenaan de lijst is geen probleem. Maar de huidige regels geven moeilijkhe­den, en niet alleen in Kapellen.”

Eerst kinderen

Een rondvraag bij de partijen leert dat het inderdaad een probleem is, ongeacht de partijkleu­r. Hoe komt het dat vrouwen minder snel de weg vinden naar de politiek? Veel heeft te maken met huishoudel­ijke taakverdel­ing, zegt politicolo­ge Petra Meier (UA). “Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijk­e lokale politici het gezinsleve­n blijven managen, veel meer dan hun mannelijke tegenhange­rs in de gemeentera­ad”, zegt ze. “Het lokaal mandaat komt dus bovenop de job én het huishouden. Ook zullen vrouwen makkelijke­r wachten met politiek tot de kinderen groot zijn.”

Sommige partijen komen daaraan tegemoet, onder meer door opvang te voorzien tijdens vergaderin­gen (zie kader). Maar het huishouden is niet de enige oorzaak. “Politiek is een harde stiel”, zegt Meier. “Als het misgaat, word je heel direct aangesprok­en. Veel mensen willen hun familie daartegen beschermen, en het lijkt erop dat vrouwen daar gevoeliger voor zijn dan mannen.”

Vrouwen genoeg

Volgens N-VA, dat nooit voorstande­r is geweest van quota, is de wetgeving hoe dan ook toe aan herziening. “De juiste mensen horen op de juiste plaats, ongeacht ze nu man of vrouw zijn”, zegt Van Peel.

“Het probleem ligt niet bij de kandidaten, maar bij de zoekers”, zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraa­d. “Er zijn heel veel gemotiveer­de vrouwen, maar wat ontbreekt zijn rolmodelle­n. Zo wordt maar één van de dertien centrumste­den bestuurd door een vrouw.”

Ook de Vrouwenraa­d zou quota liever zien uitdoven, maar daarvoor is het nog te vroeg, klinkt het daar. “De quota hebben het verschil gemaakt. Het is jammer dat Valerie Van Peel, uitgereken­d een vrouw, deze oproep doet.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel is op zoek naar vijf kandidaten voor haar lijst in het Antwerpse Kapellen.
FOTO JIMMY KETS N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel is op zoek naar vijf kandidaten voor haar lijst in het Antwerpse Kapellen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium