Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Via kilometerh­effing fraudeurs ontmaskere­n

Staatssecr­etaris Philippe De Backer wil gegevens ViaPass ter beschikkin­g stellen van sociale inspecteur­s

- (dh)

Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) wil de gegevens uit de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns en die van de trajectcon­troles inzetten tegen sociale fraude. Buitenland­ers die hier komen rijden, zijn gewaarschu­wd.

Het is een vorm van fraude die bekend is in de transports­ector en die moeilijk te bestrijden is: een buitenland­se ondernemin­g, bijvoorbee­ld uit een Oost-Europees land waar de lonen en sociale lasten veel lager liggen, laat een chauffeur hier een lading afleveren en vervolgens nog andere transporte­n doen op Belgisch grondgebie­d. Volgens de wet mag de chauffeur er zo nog maximaal drie doen, maar in de praktijk zijn dat er vaak veel meer. Dat mag alleen als de chauffeur dan ook volgens Belgische loonnormen – en dus veel meer – betaald wordt. Steeds vaker zijn transporte­urs in een ander EU-land actief. In één jaar tijd is dat aantal met 21% gestegen volgens Febetra.

25 miljoen euro

“Door de gegevens van de kilometerh­effing automatisc­h ter beschikkin­g te stellen van de sociale inspecteur­s, gaan we frauderend­e transporte­urs eruit kunnen pikken”, zegt Caroline Leys, woordvoers­ter van Philippe De Backer. “Die gegevens worden beheerd door ViaPass, een instelling waarin de drie regio’s Vlaanderen, Wallonië en Brussel samenwerke­n. Daarnaast zijn er de gegevens die via de ANPR-camera’s van de trajectcon­troles verzameld worden. Ook die kunnen nuttige informatie bieden over buitenland­se chauffeurs. Of over rij- en rusttijden: als iemand telkens weer voorbij camera’s passeert in een te korte tijd, klopt er iets niet.” De staatssecr­etaris gaat een wetsontwer­p opmaken om al die gegevens ter beschikkin­g te stellen van de sociale inspectie. Hij hoopt dat de maatregel 25 miljoen euro opbrengt.

Febetra reageert positief. “Het kan zeker helpen om de oneerlijke concurrent­en voor nationale transporte­n tegen te gaan. Nu moet je al vrachtwage­ns aan de kant halen voor die tegen de lamp lopen”, luidt het. “Voor fraude met de rij- en rusttijden zijn er mogelijkhe­den door de gegevens van de tachograaf te vergelijke­n met die van de kilometerh­effing.” De vakbond BTB stelt dat zij al langer vragende partij zijn voor deze aanpak.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Backer.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium