Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaans eiland beetje Antwerps

Steenrijke redersfami­lie koopt paradijsel­ijk Espalmador voor 18 miljoen euro

-

Eén van de meest paradijsel­ijke plekken van Europa komt in handen van een Antwerpse redersfami­lie. De steenrijke broers Cigrang hebben het kleine Spaanse eiland Espalmador gekocht voor 18 miljoen euro. Het ongerepte stukje natuur is populair bij chique dagjestoer­isten, van prins William tot Paris Hilton. Maar de nieuwe eigenaars mogen er geen baksteen meer bijbouwen.

Slim gezien van de broers Christian (53), Jean-Philippe (54) en Michel (47) Cigrang. De telgen van de rederij Cobelfret schuwen het voetlicht en zijn zo discreet dat de hoofdzetel van de firma naar Luxemburg verhuisde. Ze zijn ook zo terughoude­nd dat er van Jean-Philippe amper een foto te vinden is. Een paradijsel­ijk privé-eiland is dus het ideale buitenverb­lijf voor de op privacy gestelde miljonair.

Doorgaans moet je voor dat soort van exclusieve parels veeleer naar de Bahama’s, maar nu stond er één te koop in de Balearen. Eigenlijk wordt het eiland al sinds 2015 aangeboden. De vraagprijs was toen 24 miljoen euro, maar dat bleek te hoog voor geïnteress­eerde kopers.

Espalmador is dan ook niet zo groot: nog geen 3 kilometer lang en 800 meter breed. En het is ook niet heel erg afgelegen. Bij laagtij wandel je er te voet naartoe vanaf Formentera. Maar mooi is het wel. Zo is er het smalle wandelpad waarop je aan beide kanten de zee ziet liggen, en de gouden stranden worden bij de mooiste van Europa gerekend.

Logisch dat de plek populair is als daguitstap vanaf Ibiza. Chique zeiljachte­n liggen er graag voor anker. Ook omdat er natuurlijk­e modderbade­n zijn, waar Paris Hilton al eens in plonsde voor dat in 2008 verboden werd.

Staatseige­ndom

Als er één iets ontbreekt op Espalmador, dan is het de vrijheid om zomaar je zin te doen. Het eiland is beschermd natuurgebi­ed, en maakt deel uit van het natuurpark Las Salinas.

Twee woningen staan er op het domein en alleen die mogen er in de toekomst ook staan. Gelukkig telt het ene optrekje een kapel, twaalf slaapkamer­s, acht badkamers en drie terrassen.

Als het van het lokale bestuur had afgehangen, dan zou het eiland volledig staatseige­ndom zijn geworden.

In de jaren dertig werd het eiland voor omgerekend 255 euro verkocht aan een Brit. Nu wilde het bestuur van Formentera het terugkopen van de nakomeling­en, maar het kreeg het geld niet op tijd bijeen.

Bij de rijkste Belgen

Het vermogen van de Cigrangs wordt geschat op 1 miljard euro. Elk jaar opnieuw staat de familie in de lijst van rijkste Belgen en intussen heeft ze haar bedrijvigh­eden ook danig gediversif­ieerd. De groep Cobelfret is niet alleen rederij, maar exploiteer­t ook haventermi­nals, biedt ferrydiens­ten aan. Daarenbove­n heeft ze een aanzienlij­k aandeel van 11% in vermogensb­eheerder Bank Degroof en investeerd­e ze in moderne kunst en modehuizen A.F. Vandevorst en Christian Wijnants.

Het parlement van de Balearen heeft in de Spaanse pers al aangegeven dat het wil samenzitte­n met de broers om hen te informeren over de voorwaarde­n die vasthangen aan het natuurgebi­ed. De miljoenen van de succesrijk­e zakenfamil­ie Cigrang zullen daar niets aan veranderen.

De gefortunee­rde maar discrete miljonairs­broers Cigrang

Het ongerepte stukje natuur is populair bij chique dagjestoer­isten, van prins William tot Paris Hilton.

 ?? FOTO BELGA ?? Espalmador is amper 3 kilometer lang en 800 meter breed en is niet zo erg afgelegen, maar zijn stranden behoren wel tot de mooiste van Europa.
FOTO BELGA Espalmador is amper 3 kilometer lang en 800 meter breed en is niet zo erg afgelegen, maar zijn stranden behoren wel tot de mooiste van Europa.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Christian (53).
FOTO BELGA Christian (53).
 ?? FOTO BELGA ?? Michel (47).
FOTO BELGA Michel (47).
 ?? FOTO RR ?? JeanPhilip­pe (54).
FOTO RR JeanPhilip­pe (54).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium