Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hinderprem­ie is goed, maar werkt in de realiteit niet”

Ondernemer­sorganisat­ie Unizo vraagt dat stad of districten beslissen over toekenning van tegemoetko­ming

- (svw)

Niet alleen de handelaars rond de werfzone aan de Noorderlei­en grijpen naast de hinderprem­ie. Ook zaakvoerde­rs op andere plekken in de stad begrijpen niet waarom ze er niet voor in aanmerking komen. Unizo pleit daarom voor een aanpassing.

Tinne en Stéphanie Coucke begonnen vier jaar geleden met hun kledingzaa­k Stay in de Nationales­traat in Antwerpen. Enkele maanden geleden begonnen schuin over hun winkel de werken aan de Sint-Andriesstr­aat.

“Werken die tot vorige week hebben geduurd”, zegt Tinne. “We ondervonde­n veel hinder. Er was stof en lawaai. Er waren ook minder parkeerpla­atsen voor onze klanten. Het gevolg was dat we minder passage hadden. We deden een aanvraag voor de hinderprem­ie van 2.000 euro. Na lang wachten kregen we echter een negatief antwoord, omdat we niet direct aan de werfzone lagen. Opmerkelij­k is dat onze buurman wél die premie kreeg. De hinderprem­ie is op zich een goede maatregel. Alleen werkt de toepassing rond verkrijgen van deze premie niet.”

Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad, kent het verhaal van beide zaakvoerst­ers. “We hebben gepoogd om hen te helpen, maar zonder resultaat”, zegt Volckeryck. “Het probleem is dat de Vlaamse overheid te ver afstaat van de lokale handelaars en onvoldoend­e de situatie op het terrein kent. Het zou beter zijn om de verdeling van de hinderprem­ie over te laten aan de stad of de districten. Lokale overheden kunnen beter de gevolgen van de werken inschatten en zo inschatten wie recht heeft op deze premie.”

Winkeliers­vereniging­en verenigen

het

Handelsver­enigingen die iets organisere­n om de bereikbaar­heid van hun winkels in de verf te zetten, krijgen daarvoor extra geld van de stad. “Mooi, maar de winkeliers­vereniging­en moeten dan wel eerst zelf geld op tafel leggen”, zegt Volckeryck. “Deze vereniging­en hebben het al moeilijk en zien het aantal betalende leden afnemen. Het zou dus beter zijn om deze subsidie gewoon te geven aan winkeliers­vereniging­en die het nodig hebben om hun straat te promoten. Daarnaast zou het ook goed zijn als winkeliers­vereniging­en de krachten bundelen. De Antwerpse binnenstad telt zo’n tien tot vijftien winkeliers­vereniging­en. Misschien moeten zij eens samenzitte­n om na te denken over een grote gemeenscha­ppelijke campagne om klanten naar Antwerpen te halen.”

Antwerps Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer maakt zich zorgen over het mank lopen van de uitreiking van de hinderprem­ie. Hij vraagt het stadsbestu­ur om extra maatregele­n te nemen. “Dat kan door bijvoorbee­ld zelf een reglement te maken rond een stedelijke hinderprem­ie, zeker bij grote werven”, zegt De Backer. “We zien nu dat veel handelaars uit de boot vallen omdat de werken aan de Noorderlei­en zijn gestart voor de invoering van de hinderprem­ie. Bovendien zijn er de vertraging­en aan het Operaplein. Extra inspanning­en dringen zich op.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Tinne en Stéphanie Coucke van Stay grepen naast de premie.
FOTO PATRICK DE ROO Tinne en Stéphanie Coucke van Stay grepen naast de premie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium