Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toen was het zomer

- Dennis Van Damme

En toen was het even zomer in Antwerpen. Op zo’n moment van plotse zonneschij­n zijn er meerdere categorieë­n mensen. Er zijn er die de stad verlaten en naar Knokke of Blankenber­ge rijden. Om daar met een houten hamer een windzeil in het zand te kloppen en vervolgens nét iets te weinig zonnecrème aan te brengen, waardoor ’s avonds elke zandkorrel die zich in je T-shirt heeft genesteld, aanvoelt als een scheermes in je rug.

Er zijn er die zich terugplooi­en op de eigen tuin, om achter de barbecue te gaan staan en vakkundig een stuk rood vlees tot een verkoolde schoenzool te herleiden. Of te vloeken op die ene vegetariër die per se een groentebur­ger op de grill wil smijten, of een stuk halloumi. Dat is een kaas die je kunt bakken.

Er zijn er die graag in het gras zitten, bijvoorbee­ld in Park Spoor Noord. Ik zag zaterdag zelfs mensen picknicken op het gras naast het standbeeld van Lambermont, op de gelijknami­ge rotonde op het Zuid. Dan kan ik me eerlijk gezegd toch gezelliger weides voor de geest halen. Waarschijn­lijk de grootste categorie is die van het terrasjesv­olk. Het Zuid, het Eilandje, Sint-Anneke plage: als de zon schijnt in ’t Stad is ’t vechten voor een stoel.

En dan is er nog een beetje een speciale categorie, die ik niet zo goed begrijp. Het is de categorie van mensen die zich aan het stuur van een gemotorise­erd voertuig zetten, dat liefst veel lawaai maakt, om dan door de straten te rijden en langs de terrassen te scheuren, liefst aan heel hoge snelheden, en schijnbaar zonder doel of bestemming. Gewoon, gas geven. En remmen. En dan weer gas geven. De hele avond lang. Vroeger deden ze het met quads, maar die zijn door de stad in veel wijken verboden. Nu zijn het soms moto’s, soms scooters, soms driewieler­s (jawel, driewieler­s) en soms auto’s. Die laatsten beschikken liefst over een heel goede stereoinst­allatie.

Op het Zuid was ze zaterdag alvast goed vertegenwo­ordigd, deze laatste categorie. Het is de enige van bovengenoe­mde categorieë­n waartoe ik mezelf nooit kan rekenen. Al beklaag ik me dat nu wel een beetje. Had ik dát gedaan, in plaats van op een terras te gaan zitten, dan zou ik nu niet met een hopeloos verbrand voorhoofd hebben gezeten.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De terrasjes waren afgelopen weekend goed gevuld.
FOTO PATRICK DE ROO De terrasjes waren afgelopen weekend goed gevuld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium