Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nee, geen stunts. Al is dat een leuk idee voor de volgende editie”

Club organiseer­t eerste ‘scootmobie­ltrip’ van Antwerpen

- MISCHA BLUDTS

Een scootmobie­l is een soort gemotorise­erde rolstoel die in onze buurlanden al helemaal ingeburger­d is en ook hier steeds meer gebruikers kent. En dus was het hoog tijd om in Deurne een collectief uitstapje te organisere­n.

Een dozijn scootmobie­lers blies zaterdag verzamelen aan café Chicago op de Lakborksle­i in Deurne en begon omstreeks 13u onder begeleidin­g van de politie, het Rode Kruis (inclusief ambulance) en seingevers aan hun rondrit, die ruim 20 kilometer omvatte.

Organisato­r Alex Hermans wist al van het bestaan van enkele scootmobie­lclubs in Nederland. “En dat maakte me een beetje jaloers. Ik dacht: waarom hebben we niet zo een in ’t Stad? En dus heb ik die maar opgericht. Als de Hollanders dat kunnen, waarom wij dan niet?”

Hermans is een beetje teleurgest­eld door de nogal beperkte opkomst, maar het is tenslotte mooi weer. “Waarschijn­lijk zitten veel senioren nu met hun kleinkinde­ren op het strand. Maar ik ben ervan overtuigd dat er bij de volgende editie veel meer deelnemers zullen zijn.”

Lydia ziet het alvast helemaal zitten: “Ik kom uit Sterrebeek in Vlaams-Brabant en daar organisere­n we met onze eigen groep ‘Opgeladen Batterij’ al een tijdje soortgelij­ke uitstappen. Voor deze gelegenhei­d zijn we speciaal naar Antwerpen gekomen. Zo komt een mens nog eens buiten, he. Anders zit je toch maar thuis. Bij slecht weer was ik ook gekomen maar ik ben toch blij dat het niet regent. Dit mag zeker vaker worden georganise­erd.”

Stunts

De meeste scootmobie­ls hebben een maximumsne­lheid van ongeveer 10 km per uur, al kan het fonkelnieu­we exemplaar van Alex Hermans, inclusief afdak en aanhangwag­entje, wel tot 25 km per

uur gaan. “Maar het is zeker niet de bedoeling om te gaan racen of stunts te doen”, lacht Alex. “Al is dat natuurlijk altijd nog een idee voor de volgende editie...”

Seingevers

De trip wordt ondersteun­d door Poezewoef (een vereniging die kansarmen ondersteun­t bij het onderhoude­n van hun huisdieren) en AMS. Dat laatste staat voor Antwerpse Moto Seingevers. Woordvoerd­er Sarah - die het gebeuren in fluo gehuld op haar Goldwing-motor mee begeleidt vertelt: “We worden ingeschake­ld voor meerdere activiteit­en, gaande van autoraces tot wielerweds­trijden. Of, zoals nu, voor deze scootmobie­ltrip. Onze job is om het verkeer op kruispunte­n te regelen, waarbij we vanzelfspr­ekend nauw samenwerke­n met de politie.”

In principe kan iedereen een seingever of ‘wegkapitei­n’ zijn, maar AMS heeft strenge regels: “Al onze leden kennen EHBO en ikzelf heb een defibrilla­tor (een

bijzonder nuttig toestel in het geval van een hartstilst­and,

red.) in mijn motor, waarvoor we natuurlijk ook gebrevette­erd zijn. In West-Vlaanderen is dat inmiddels verplicht, maar in de rest van het land lopen ze nog een beetje achter, waardoor je seingevers krijgt die zich bijna als piraten gedragen. Het is niet omdat je een koers begeleidt dat je andere weggebruik­ers zomaar in de gracht mag duwen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De seingevers van AMS begeleiden de tocht.
FOTO JORIS HERREGODS De seingevers van AMS begeleiden de tocht.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De scootmobie­lgebruiker­s op hun eerste trip. “Het is niet de bedoeling om te racen.”
FOTO JORIS HERREGODS De scootmobie­lgebruiker­s op hun eerste trip. “Het is niet de bedoeling om te racen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium