Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bankzitter wijst de weg

Waaslander­s lijden vijfde nederlaag op rij

- WIM HOUTTEQUIE­T

Zulte Waregem zet zijn uitschuive­r tegen Leuven recht met winst tegen Waasland-Beveren. Bongonda, normaal zelfs niet in de basisploeg, kroonde zich tot matchwinna­ar met een doelpunt en een assist. Waasland-Beveren verloor voor de vijfde keer op rij.

Zowel Sven Vermant als Francky Dury sleutelden grondig aan hun basiselfta­l, nadat ze beiden punten hadden verloren op de openingssp­eeldag van Play-off 2. Beide ploegen voetbalden wel aardig, maar veel kansen kregen we niet te zien. Op de eerste echte kans was het dik twintig minuten wachten. Na een mislukte dribbel van Ampomah belandde de bal pardoes in de voeten van Aït-Atmane, zijn poging spatte uiteen op de dwarsligge­r. In de herneming reageerde Bossut attent op de inzet van Ampomah.

Linksachte­r Erdin Demir, volgend seizoen speler van Zulte Waregem, moest plaatsneme­n op de bank. Daardoor kreeg de 19jarige Daam Foulon, deze winter overgekome­n van Anderlecht, zijn eerste basisplaat­s ooit in eerste klasse. Het was trouwens knullig balverlies van de debutant dat het openingsdo­elpunt van Zulte Waregem inluidde. Bongonda ging met de bal aan de haal, dribbelde makkelijk voorbij Verburgh en plaatste het leer tussen de benen van Roef. Pas zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer. Opvallend want de huurling van Celta de Vigo stond normaal zelfs niet aan de aftrap, hij verving Coopman, die zich tijdens de opwarming blesseerde aan de bil. En daar zal Dury niet om malen, want Bongonda lag op slag van rust ook aan de basis van het tweede doelpunt van Essevee, alweer vanop de rechterfla­nk. De 22-jarige Belg bediende De Pauw in de zestien, en die verschalkt­e Roef in de korte hoek met een staalharde knal. Een koude douche voor de troepen van Sven Vermant.

Zeventiend­e van Thelin

Waasland-Beveren ging in de tweede helft op zoek naar de aansluitin­gstreffer, maar de Waaslander­s scoren de laatste weken erg moeilijk. De laatste vier wedstrijde­n maakten ze amper twee doelpunten. Een wereld van ver- schil met enkele maanden geleden. Walsh besloot de thuisploeg dan maar letterlijk een handje te helpen en beging handspel in de zestien. Vanop de stip knalde Thelin zijn zeventiend­e van het seizoen binnen. Zijn zesde tegen Essevee. Eerder liet Harbaoui wel nog de 0-3 liggen oog in oog met Roef.

“Bongonda is een talentvoll­e voetballer”, aldus bezoekend coach Francky Dury. “Hij is enorm explosief en technisch misschien wel een van de betere spelers in de Belgische competitie. Theo zat heel diep. Vooral door een blessure en ziekte duurde het iets langer om op niveau te geraken. Tegen dit Waasland-Beveren had hij al zijn momenten, maar in de tweede helft zag je dat hij fysiek nog niet klaar is.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bongonda wint het duel van Angban.
FOTO BELGA Bongonda wint het duel van Angban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium