Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In vijf uur van moslimterr­orist naar ‘gewone’ gek

Drama in Duitse Münster laat foute reflex bij aanslagen zien

-

’s Middags was hij een terrorist met handlanger­s, ’s avonds een eenzame Duitser met psychologi­sche problemen. In de vijf uur daartussen werd het drama met de bestelwage­nbestuurde­r in Münster beschouwd als moslimterr­eur. Dat gebeurt tegenwoord­ig zowat met elke aanslag, tot het tegendeel bewezen is. Een teken des tijds. “Als we elke aanslag interprete­ren als een van IS, spelen we hun spel mee”, waarschuwt terreurexp­ert Rik Coolsaet.

Münster, een stad met evenveel inwoners als Gent, was het zaterdag zalig zonnen. Ook op het terras van de Grosser Kiepenkerl. Tot een bestelwage­n om halfvier ’s middags inreed op de klanten van het café-restaurant. Een doffe klap, drie doden, onder wie de chauffeur van de wagen. Ooggetuige­n vertelden de politie dat ze nog mannen uit het busje hadden zien komen. Heel Münster in paniek.

Dat was voldoende om ook de buitenwere­ld te laten geloven dat het, veertien maanden na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, opnieuw om moslimterr­orisme ging. Grotesk werd het toen de Turkse president Erdogan de gebeurteni­s aangreep om uit te halen naar zijn Franse collega-presi- dent Macron. “Dat zal ook in Frankrijk gebeuren”, aldus Erdogan. “Jullie zullen ten onder gaan, zolang het Westen deze terroriste­n te eten geeft.”

Het duurde tot acht uur ’s avonds voor een minister van Noordrijn-Westfalen zei dat de dader geen moslimterr­orist was, “en geen migratieac­htergrond had”. Jens R. was een 48-jarige Duitser met een verleden van psychologi­sche problemen en zelfmoordn­eigingen, en een motief dat tot gisteravon­d onvindbaar bleek.

Foute associatie­s

Opmerkelij­k hoe snel omstaander­s wegliepen met het idee dat het om moslimterr­eur ging. Dat was niet het geval toen een wagen in 2009 inreed op een menigte in het Nederlands­e Apeldoorn.

“Sinds de aanslagen in onder anIn dere Parijs in 2015 zijn we een verwachtin­g beginnen te scheppen van moslimterr­eur,” zegt angstpsych­oloog Bram Vervliet (KU Leuven). “Een bestelwage­n in Münster doet dan denken aan een vrachtwage­n in Nice. Bovendien zien we in momenten van angst meer tekenen van gevaar. Daarom spreken getuigen over meerdere mensen in een busje, terwijl dat in Münster niet zo bleek. Het brein legt foute associatie­s met andere mensen die ook wegliepen.”

Het verklaart waarom we elk drama inschatten als een daad van terreur. En terreur, zo weet expert Rik Coolsaet, is nog iets anders dan een aanslag.

“Juridisch gezien is terreur een daad van geweld die schrik wil aanjagen vanuit een politieke doelstelli­ng. Dat is dus iets anders dan een zelfmoord waarbij je anderen meesleurt in de dood zonder politiek motief. Het gegeven dat elke aanslag meteen als moslimterr­orisme gezien wordt, kun je het nieuwe normaal noemen. Maar ik wil ervoor waarschuwe­n. Als we elke aanslag gaan interprete­ren als een IS-daad, moet IS zelf geen aanslagen meer plegen om schrik te aan te jagen. Dan spelen we hun spel mee. Uitgereken­d nu IS van een soort staat uiteengeva­llen is in een groep individuen.”

Verkleed als IS-strijder

Die individuen kunnen andere boosaardig­e geesten wel nog beinvloede­n, beseft Coolsaet. “Ik voorspel nog incidenten waarbij daders van zelfmoorda­anslagen zich zullen hullen in IS-gewaden, of ‘Allahu Akbar’ zullen roepen, zonder dat ze bij IS horen. Geestelijk labiele mensen trekken zich vaak op aan voorbeelde­n. We gaan nog worden geconfront­eerd met de naweeën van IS. Tot de terreurorg­anisatie verdampt en er nog minder over bericht wordt.”

Dat de foute reflex om elke aanslag als moslimterr­orisme te zien niet voor de eeuwigheid is, onderschri­jft Bram Vervliet. “In de jaren tachtig was er ook algehele schrik voor de Bende van Nijvel. Later is dat ook gaan liggen.”

Rik Coolsaet Terreurexp­ert

“Dat elke aanslag meteen als moslimterr­orisme gezien wordt, kun je het nieuwe normaal noemen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Cameramens­en omstuwen een man die rouwt op de plek waar zaterdag drie doden vielen nadat een bestelwage­n was ingereden op een terras in Münster.
FOTO REUTERS Cameramens­en omstuwen een man die rouwt op de plek waar zaterdag drie doden vielen nadat een bestelwage­n was ingereden op een terras in Münster.
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium