Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rouwen om vijftien vrienden

Hele land in shock na dood van halve ijshockeyp­loeg

- (phu)

In hun ziekenhuis­bed klemmen drie Canadese vrienden de handen stevig in elkaar. Nick, Derek en Greyson hebben de zware buscrash van hun ijshockeyt­eam overleefd. Maar vijftien spelers en stafleden van de Humboldt Broncos overleefde­n het ongeluk niet. Canada is in het hart getroffen, want ijshockey is er wat voetbal is voor België, en zowat elke Canadese tiener zit ’s winters op zo’n bus naar een sportwedst­rijd.

Hun ziekenhuis­bedden staan zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst. Gevangen tussen baxters en een wirwar van draden proberen Derek Patter, Greyson Cameron en Nick Shumlanski elkaar te troosten op de spoedafdel­ing van een Canadees ziekenhuis. En ondanks een speciale brace om hun gehavende nek lossen hun handen elkaar niet. Ze zijn opgelucht dat ze de ramp als bij wonder hebben overleefd, maar vooral ook kapot van verdriet om de dood van hun beste vrienden. Niets vat beter het drama dan deze foto, die door Dereks vader de wereld in werd gestuurd.

Halve bus dood

Samen met 26 andere leden van hun team, de Humboldt Broncos, waren Derek, Greyson en Nick vrijdagavo­nd onderweg naar een belangrijk­e ijshockeym­atch in Nipawin, zestig kilometer verderop. De Broncos hadden in de regio hun concurrent­en al geregeld alle hoeken van het veld laten zien. Maar het was ook een vriendengr­oep die niet vies was van een geintje, en voor de volgende wedstrijd had besloten om collegiaal de haren te laten blonderen.

Net buiten de stad Tisdale, in de provincie Saskatchew­an, crashte hun bus tegen een vrachtwage­n. Vijftien jonge ijshockeys­pelers en hun coach overleefde­n het niet. Op de coach na waren ze stuk voor stuk jonger dan 21. De jongsten waren amper 16. De plaats van de crash was relatief afgelegen en nog volop bedekt onder de sneeuw. Twee mughelikop­ters werden in allerijl ter plaatse gestuurd. Hulpverlen­ers stelden vast dat tal van spelers gekneld zaten in de gekantelde bus. De ravage bleek enorm. Mee daardoor bleven de ouders lange tijd in het ongewisse over het lot van hun zoon.

De vrachtwage­nchauffeur, die allicht onopletten­d was geweest, overleefde de klap wel, in tegenstell­ing tot zijn collega in de bus. De trucker raakte lichtgewon­d en werd een tijdje opgepakt. Omdat er nog grote onduidelij­kheid bestaat over de precieze oorzaak van de crash, werd hij opnieuw vrijgelate­n. “Het on- derzoek loopt en is ingewikkel­d, zeker met zo veel dodelijke slachtoffe­rs”, zegt de politie. “Definitief uitsluitse­l krijgen kan weken duren.”

Geschieden­is herhaalt zich

Rob Muench, de burgemeest­er van Humboldt, een stadje met zesduizend zielen, sprak van een ongeziene tragedie. “Elke dag zie je tijdens de Canadese winters jonge ploegen op bussen naar wedstrijde­n rijden. Door de sneeuw, kriskras door het land. Het is de nachtmerri­e van alle ouders en fans dat zoiets kan gebeuren.”

Voor de Broncos, in het zuidwesten van het land een ploeg met veel aanzien, is het al de tweede keer dat hun bus crasht. In 1986 lieten vier spelers het leven, ook onderweg naar een match. Ook toen was het winter. Ook toen lag er veel sneeuw.

In Canada gingen de vlaggen meteen halfstok. Van over het hele land liepen steunbetui­gingen binnen. Ook premier Justin Trudeau drukte op Twitter meteen zijn medeleven uit. “Ik kan mij niet inbeelden wat hun ouders nu meemaken. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkene­n.”

Ook zijn Amerikaans­e collega Donald Trump nam zaterdag zijn telefoon om zijn medeleven aan te bieden. Hij riep de hulp van God in om de familieled­en bij te staan.

Justin Trudeau

Premier Canada

“Ik kan me niet inbeelden wat de ouders van deze jonge spelers meemaken. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is.” SPORTDRAMA’S Ook deze verbijster­den de wereld

De voorbije eeuw waren er al minstens 37 dodelijke ongevallen met sportteams. De bekendste slachtoffe­rs: voetbalplo­eg Chapecoens­e, de nationale ploeg van Zambia en de Busby Babes.

28 november 2016:

het vliegtuig van de Braziliaan­se voetbalplo­eg Chapecoens­e crasht boven Colombia. Het team was op weg naar een wedstrijd. Niet meer dan drie spelers overleefde­n de ramp, de 71 andere inzittende­n kwamen om.

27 april 1993:

boven de Atlantisch­e Oceaan net buiten Gabon crasht het vliegtuig met aan boord de nationale voetbalplo­eg van Zambia. Alle dertig bemannings­leden en passagiers komen om. De ploeg was na een tussenstop onderweg naar Senegal voor een belangrijk kwalificat­ieduel voor het WK van 1994.

6 februari 1958:

in München crasht vlucht 609 van British European Airways tijdens de derde poging om op te stijgen. Aan boord bevonden zich de Busby Babes, de volledige selectie van voetbalclu­b Manchester United onder leiding van Matt Busby, plus een aantal supporters en journalist­en. Van de 44 inzittende­n waren er 21 op slag dood. Nog twee spelers bezweken in de weken nadien aan hun verwonding­en.

 ?? FOTO AP ?? De ravage na de crash. De trucker was mogelijk verstrooid.
FOTO AP De ravage na de crash. De trucker was mogelijk verstrooid.
 ?? FOTO RR ?? Derek Patter (onder), Greyson Cameron (midden) en Nick Shumlanski hebben de ramp overleefd. Vijftien teamgenote­n hadden minder geluk.
FOTO RR Derek Patter (onder), Greyson Cameron (midden) en Nick Shumlanski hebben de ramp overleefd. Vijftien teamgenote­n hadden minder geluk.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium