Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Quick.Step Floors nu niet won

Blauwe brigade moet na winst in E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en Ronde van Vlaanderen tevreden zijn met derde plaats van Niki Terpstra

- JOCHEN COOREVITS

Quick.Step Floors moest in Roubaix tevreden zijn met een derde plaats

van Niki Terpstra. Na winst in E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen

én in de Ronde van Vlaanderen is het zowaar wennen dat de blauwe garde niet met de zege ging lopen. Dit is waarom de tocht door de Hel

niet in een overwinnin­g resulteerd­e. “Het is ergens logisch dat de anderen na dit voorjaar naar

ons kijken”, aldus Niki Terpstra.

1 Te vroeg aangevalle­n

Vroeg aanvallen is dit voor1jaar

het handelsmer­k van Quick.Step Floors. De koers hard maken en met overtal aanwezig zijn in de kop van de wedstrijd is de leuze. Philippe Gilbert trok als eerste in de aanval. De Waal deed dat op 95 kilometer van Roubaix in het Bos van Wallers.

“Het was inderdaad ver”, zegt Gilbert. “Ik zag die jongen van Sunweb

(Mike Teunissen, red.) aangaan en ik besloot hem te volgen. Hij maakte het gat, ik zat in zijn wiel. We wachtten op

Politt van Katusha. Ik dacht: we zitten met drie teams vooraan, die ploegen

zullen al niet achter ons rijden. Maar de wind was gedraaid en waaide niet meer uit de hoek die voorspeld was. Iedereen reed een beetje op reserve omdat het nog ver was.”

Toen het groepje Gilbert en het peloton samensmolt­en, ging Stybar op 75 kilometer van de finish in de aanval.

“Plots zat ik alleen”, zegt de Tsjech. “Ik hield een beetje in omdat ik wist dat onder meer Stijn Vandenberg­h en John Degenkolb achter mij zaten. Ik hoopte dat ze zouden aansluiten. Ik kon moeilijk 25 km/u gaan rijden, dus hield ik mijn snelheid aan.”

Uiteindeli­jk werd Stybar weer ingelopen.

2 Geen reactie op Sagan

Nadat heel wat aanvallend­e impulsen van onder andere Greg Van Avermaet, Tony Martin en Jens Debusscher­e teniet waren gedaan, besloot Peter Sagan aan te vallen op 54 kilometer van de aankomst. Vreemd genoeg kwam er geen reactie op. Zelfs niet van Quick.Step Floors.

“Achteraf is het altijd gemakkelij­k praten”, aldus ploegmanag­er Patrick Lefevere. “Ik had de indruk dat Sagan er in het begin zelf niet in geloofde.”

Het was inderdaad een vreemd moment in de koers. Zdenek Stybar getuigt.

“We zaten op dat moment nog met vier van onze ploeg. Ik zag Sagan vertrekken, maar ik zat een beetje ingesloten op dat moment. Ik keek rond en dacht ik: Hey jongens, Peter Sagan

valt aan. Waarom reageert niemand? Iemand als Sagan moet je geen vijf seconden geven. Plots had hij dertig seconden verzameld en weet je dat het heel moeilijk wordt om hem terug te pakken.”

Volgens Philippe Gilbert zat iedereen toen op zijn limiet.

“Er was sprake van desorganis­atie. Geen enkele ploeg zat samen op dat moment. Sagan heeft gekeken en is vertrokken. Natuurlijk had hij ook de benen om het vol te houden.”

3 Hongerklop voor Gilbert en pech

Plots zat Terpstra helemaal alleen van Quick.Step Floors in de achtervolg­ing op Peter Sagan. Philippe Gilbert verdween van het voorplan.

“Ik heb veel bidons gemist en daardoor heb ik niet genoeg kunnen drinken. Ik had last van een hongerklop. Dat betaal je cash. Ik reed op mijn limiet en kon niet meer volgen. Daardoor moest ik pakweg dertig kilometer bekomen. Daarna kwam ik er weer wat door, maar de koers was gedaan.”

Aan de finish vertelde Gilbert ook dat er iets gebroken was in zijn wiel en dat zijn stuur een beetje los was gekomen.

“Ik ben ontgoochel­d, maar er zijn geen excuses. Iedereen eindigt in dit soort koersen op zijn plaats. Dit was nog maar mijn tweede Parijs Roubaix. Ondanks de verkenning­en reed ik bij momenten een beetje verloren.”

Daarnaast reed Lampaert lek net voor de kasseistro­ok van Orchies, brak Sénéchal twee wielen en ook Declercq ontsnapte niet aan een lekke tube.

4 Terpstra toont te vroeg dat hij opnieuw ijzersterk is

Ploegmanag­er Patrick Lefevere denkt dat Niki Terpstra de sterkste man in koers was. Ook op Mons-en-Pévèle gaf de Nederlande­r er een ferme snok aan.

“Hij gaf er heel vroeg al een patat op en dan zullen de anderen gezegd hebben: olala, die rijdt hier weer zo snel, we moeten oppassen. Hij toonde te snel dat hij goed was. Iedereen zat tussen zijn kader.”

Terpstra legde beslag op de derde plaats. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen slaagde erin om nog weg te geraken van Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke.

“Op drie kilometer van de finish realiseerd­en we ons: vandaag rijden

we niet voor de zege”, legt de Nederlande­r uit. “We gingen aanvallen en ik deed de juiste move net voor de laatste kasseistro­ok.”

Lefevere kan het verlies relativere­n. “Ik ben niet ontgoochel­d. Als we nog niets gewonnen hadden, was het wachten geweest op een zege van Julian Alaphilipp­e”, zegt hij lachend, waarmee Quick.Step Floors voor de Waalse klassieker­s weer een kanjer achter de hand heeft.

 ?? FOTO BELGA ?? Niki Terpstra is na de finish nog fris genoeg om de bandendruk op de fiets van winnaar Peter Sagan te checken.
FOTO BELGA Niki Terpstra is na de finish nog fris genoeg om de bandendruk op de fiets van winnaar Peter Sagan te checken.
 ?? FOTO BELGA ?? Philippe Gilbert: hongerklop.Zdenek Stybar: ingesloten.
FOTO BELGA Philippe Gilbert: hongerklop.Zdenek Stybar: ingesloten.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium