Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wakeboardk­abel, bar en brasserie aan Galgenweel

- DENNIS VAN DAMME

De eerste lentezon, een fris briesje over het Galgenweel en veel kijklustig­en: de nagelnieuw­e wakeboard-kabel op Linkeroeve­r is getest én goedgekeur­d. “Na al dat werk zelf kunnen wakeboarde­n, dat is een heel bijzonder gevoel”, zegt Roy Zoon van Wake-Up Cable, het bedrijf achter de installati­e. Het Galgenweel zou deze zomer wel eens dé hotspot in Antwerpen kunnen worden.

“Dit was ons meest ambitieuze project tot nu toe. Het heeft mijn leven met tien jaar ingekort, denk ik”, lacht Roy Zoon. De Nederlande­r, samen met Antwerpena­ar Jef Van Heurck uitbater van Wake-Up Cable, ritst zijn wetsuit dicht en snoert zijn wakeboards­choenen aan. Hij krijgt een hendel aangereikt, zet zich klaar en wordt het water ingetrokke­n door ‘zijn’ kabel: een vierhonder­d meter lange, zeshoekige piste die langs acht obstakels in het water van het Galgenweel leidt. Voor hem is dit een primeur. Na maanden van plannen en bouwen is het de eerste keer dat hij het gloednieuw­e parcours kan testen. “Heel bijzonder”, glimlacht hij vanop zijn plank.

Voor wie niet mee is: wakeboarde­n is een soort snowboarde­n op het water. Vroeger gebeurde dat achter een boot, maar steeds vaker wordt er met kabels gewerkt die de boarders over het water trekken.

De bedoeling van deze eerste test: nagaan of de installati­e goed draait, bekijken of alle obstakels (waaronder twee ‘kickers’ oftewel schansen, een reeks ‘rails’ om over te glijden en een ‘funbox’ om over te springen) op de juiste plaats liggen en het team van monitors opleiden. Op 27 april wordt de wakeboardk­abel aan het grote publiek voorgestel­d tijdens een ‘demodag’, en een dag later ontvangt de Wake-Up Cable de eerste klanten. “De aanvragen stromen nu al binnen”, glundert Jef Van Heurck.

Pop-up zomerbar

Maar het zijn niet alleen waaghalzen die deze zomer op het Galgenweel terechtkun­nen. In het gebouw dat WakeUp Cable neerpootte op het water, komt naast een aanmeldbal­ie voor de wakeboarde­rs, kleedkamer­s en lockers ook de ‘Regatta Club’, een brasserie met een terras, ook op het water, met plaats voor tachtig personen. “Ook wie niets met wakeboarde­n heeft, kan hier een koffietje of één van de zes tapbieren komen proeven”, zegt Jef Van Heurck. Regatta Club wordt uitgebaat door Ridvan Cap, die onder meer ook Barbossa aan de Sint-Jorispoort in Antwerpen uitbaat, en de brasserie Hove Centraal op de Lintsestee­nweg in Hove.

Diezelfde Ridvan Cap opent midden mei ook een pop-up zomerbar op de oever van het Galgenweel: Regatta Beach. “Naast cocktails, ijsjes en snacks zal je daar ook terechtkun­nen voor onder meer beachvolle­ybal, yogasessie­s, salsa-avonden en barbecues”, aldus Ridvan Cap. “En het WK voetbal zal er te volgen zijn op groot scherm.”

De zomerbar Bar Left, die de voorbije jaren heel wat volk naar het grasplein náást het Galgenweel lokte, keert voorlopig niet meer terug.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Roy Zoon (rechts) en Jef Van Heurck bij de kabel. Op de achtergron­d het gebouw waar de brasserie en het terras in komen.
FOTO JORIS HERREGODS Roy Zoon (rechts) en Jef Van Heurck bij de kabel. Op de achtergron­d het gebouw waar de brasserie en het terras in komen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De kabel en de obstakels werden zaterdag getest en goedgekeur­d.
FOTO JORIS HERREGODS De kabel en de obstakels werden zaterdag getest en goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium