Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SUV

wint terrein

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Geen enkele auto is vandaag zo populair als de SUV. Vorig jaar was een op de drie ingeschrev­en auto’s een terreinwag­en. Alleen dit jaar werden er al bijna 57.000 verkocht. Geen ander type doet beter. En daar zit de vergrijzin­g voor iets tussen: veel oudere mensen verkiezen een SUV voor het instapcomf­ort.

In vijf jaar is de verkoop van SUV’s in ons land verdubbeld. Bij leasingaut­o’s voor bedrijven is hun aantal zelfs meer dan verdrievou­digd. Volgens het gespeciali­seerde onderzoeks­bureau Jato zouden in 2018 wereldwijd voor het eerst meer SUV’s verkocht worden dan gewone auto’s. “De SUV is vandaag wat de monovolume tien à vijftien jaar geleden

was”, zegt Joost Kaesemans van automobiel­federatie Febiac.

Veiliger gevoel

Wat maakt de terreinwag­en 2.0 zo populair? “Mensen kiezen voor de looks van de SUV”, zegt Kaesemans. “En voor de hogere zitpositie, waardoor je een beter overzicht krijgt in het verkeer. Als bestuurder voel je je dan minder verloren tussen de vrachtwage­ns. Dat zorgt automatisc­h ook voor meer veiligheid en een veiliger gevoel. Maar de SUV wint vooral aan popularite­it bij de oudere bestuurder­s. Zij appreciëre­n ten zeerste het instapgema­k in zo’n auto op hoge poten.”

De popularite­it van de terreinwag­en zal de komende jaren nog stijgen. Zelfs Ferrari komt met een SUV op de proppen, al wordt die FUV gedoopt om de heiligsche­nnis toe te dekken.

“We geloven in de verdere groei van de markt”, zegt William Meerschaut van Hyundai, die met 1.0314 Tucsons de best verkochte SUV van 2017 in handen had. Andere constructe­urs zullen het aanbod enkel uitbreiden. “Die combinatie van een sportief uitziende auto die heel functionee­l is, zal nog veel mensen overtuigen. Bij welke andere auto vind je zoveel zitruimte en bagageruim­te?”

Kritiek

Zijn er dan geen nadelen aan een SUV? Natuurlijk wel. Nog altijd heeft de terreinwag­en een grotere impact op het milieu. Hij ver- bruikt meer en stoot ook meer CO2 uit dan een gewone auto. Het gevolg van zijn minder gestroomli­jnde vormen en zijn hogere massa.

“Al zijn de verschille­n steeds kleiner”, zegt Joost Kaesemans. Maar omdat de auto almaar populairde­r wordt, maken die kleine verschille­n nog altijd heel veel uit voor het milieu.

Ook de veiligheid is een zwak punt. Niet de veiligheid van de inzittende­n, wel die van de passagiers van andere auto’s en van de zwakkere weggebruik­er. Want bij een aanrijding belanden fietsers en voetganger­s niet op de motorkap, maar vangen ze de klap volledig op.

Joost Kaesemans

Automobiel­federatie Febiac

“De SUV is vandaag wat de monovolume tien à vijftien jaar geleden was.”

 ??  ??
 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium