Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper 5% van plastic flessen wordt weer fles

Opmerkelij­ke cijfers rond recyclage drankverpa­kkingen

-

Van de plastic flessen die in de blauwe pmd-zak zitten, wordt slechts 5% gerecyclee­rd tot een nieuwe fles. Dit is volgens sp.agemeenter­aadslid Toon Wassenberg veel lager dan in Nederland en Duitsland.

Wassenberg vroeg de cijfers op bij Antwerpse schepen van Stadsen Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V). Het Antwerpse pmd, dat staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakking­en en drankkarto­ns, wordt voor sortering afgevoerd naar de afvalver- werkingsce­ntrale Indaver in Willebroek. Een kwart is niet geschikt voor recyclage en gaat naar een verbrandin­gsinstalla­tie. De rest wordt opgekocht door recycleerb­edrijven.

“Van de fractie plastic in de blauwe zak in Antwerpen wordt slechts 4,92% van de flessen volledig gerecyclee­rd tot nieuwe flessen”, zegt Wassenberg. “Voor de volledige inhoud van deze afvalzak is het percentage dat volledig wordt gerecyclee­rd nog geen 3%. Dit betekent dat slechts in deze gevallen de cirkel volledig wordt gesloten. Al de rest wordt verwerkt in tuinmeubel­en of fleece. Dit is downcyclin­g.”

Vlaanderen scoort goed in het recycleren van afval, maar volgens Wassenberg tonen de detail- cijfers aan dat er nog een lange weg af te leggen is. “De oorzaak is dat er in de pmd-zak veel dingen zitten die er niet thuishoren. Voor drankprodu­centen die zoeken naar kwaliteits­vol plastic, is het opgehaalde pmd niet goed genoeg. Die gaan op zoek naar de veel meer kwaliteits­volle ladingen die ingezameld zijn in landen met statiegeld. Dit is dus een extra argument voor de invoering van statiegeld voor plastic flessen en blik in Vlaanderen. De kwaliteit van het plastic is dan beter. In landen waar statiegeld van toepassing is, zien we dan ook dat 30 tot 40% van de opgehaalde plastic flesjes daadwerkel­ijk wordt gerecyclee­rd tot flessen.”

In het Vlaams Parlement is er geen eensgezind­heid over de invoering van dat statiegeld. N-VA en Open Vld liggen dwars. Hun argument is dat de maatregel het probleem van zwerfvuil niet zal oplossen. Plastic flessen en blikjes vormen 40% van het opgehaalde zwerfvuil in Antwerpen. Bovendien vrezen beide partijen dat het statiegeld zal leiden tot duurdere producten en dat mensen dit leeggoed thuis moeten stockeren.

Ondertusse­n sloten zich al wel 570 lokale overheden, bedrijven en milieuorga­nisaties aan bij de statiegeld­alliantie.

Toon Wassenberg sp.a

‘‘Producente­n van drank zoeken kwaliteits­vol plastic, ons pmd is niet goed genoeg.’’

 ?? FOTO RR ?? Pmd-zakken bevatten te veel andere dingen.
FOTO RR Pmd-zakken bevatten te veel andere dingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium